De poppeslok

0

Ga je op kraamvisite? Dan kun je ervan op aan dat er beschuiten met muisjes worden geserveerd. Vroeger trof je in Friesland niet alleen de muisjes aan, maar ook een fles sterke drank. De komst van een ‘poppe’ werd namelijk gevierd met ‘in poppeslok’.

In poppeslok

Met het woord ‘poppeslok’ wordt zowel de kraamvisite, als het glaasje sterke drank, bedoelt. Met het glas drank werd van oudsher geproost op de geboorte van een kind.

De drank die vaak geschonken werd tijdens het kraambezoek heette ‘kandeel’. Deze brandewijn met kaneel, kruidnagelen en rauwe eieren werd niet alleen door gasten gedronken. Ook de kraamvrouw nam de drank tot zich om aan te sterken!

Suikerboffert en krentenboffert

Bij de kandeel werd vaak een stukje ‘boffert’ geserveerd. Dit is een Fries brood in de vorm van een tulband. Was er een meisje geboren? Dan stond er een suikerboffert op het menu. Bij een jongetje kon je krentenboffert verwachten.

Vandaag de dag wordt er bij een ‘poppeslok’ eigenlijk nooit meer drank gedronken. Wel vind je in sommige huizen ‘een boffert’ terug, na de geboorte van een kind.

Meer lezen over Friese geboortetradities?

In bovenstaand artikel hebben we je kort iets verteld over de poppeslok. Maar wist je dat er nog veel meer Friese geboortetradities zijn? Eerder vertelden wij bijvoorbeeld iets over ‘de geboortelepel’.

Delen:

Reacties