De wereld staat in Workum op z’n kop

0

Op de grens met Hindeloopen, langs het spoor en achter de zeedijk van het IJsselmeer, staat in Workum een bijzondere woning. Het gaat niet om de oude stelpboerderij, maar om de nieuwbouwwoning erachter. Dat is een stelp van dezelfde grootte, in dezelfde stijl. Er is alleen iets bijzonders mee aan de hand. De wereld staat in Workum op z’n kop.


De nok van deze typisch Fryske pleats staat met zijn punt letterlijk in het grasland. Daarboven torent het woongedeelte uit. Initiatiefnemers van de omgekeerde boerderij aan de Lieuwe Klazes Leane zijn Pieter en Ria Stellingwerf. Zij leggen op dit moment met woonpartners Ype van Dijk en Ruth ter Voort de laatste hand aan hun project en zijn begonnen met de inrichting. Het begon allemaal bij Pieter en Ria met het idee om een eigen energiezuinige woning te bouwen op een mooie plek in Fryslân.
Zo ontstond in 2012 het idee voor Lânskip, zoals de omgekeerde boerderij heet. De naam verwijst naar de geschiedenis van het gebied.

De omgekeerde woning ligt op amper een kilometer van het IJsselmeer. “In de negentiende eeuw waren hier overstromingen en stond de oude boerderij deels onder water”, vertelt Pieter. “Daarvoor was het de Zuiderzee. We wisten direct dat de boerderij de naam Lânskip moest krijgen. Ons project is een soort schip op het land, als een reactie op het veranderende landschap.”

De reden om een Friese boerderij om te keren, klinkt simpel. “In zo’n nok zit veel ruimte waar je normaal gesproken niks mee kunt. Dat is zonde. Als je een boerderij op zijn kop zet, gebruik je die ruimte wel. En daar kwam nog een mooi voordeel bij: je kunt nu tenminste over de zeedijk heen kijken”, lacht Pieter.

De omgekeerde boerderij heeft binnen een ongekende ruimte. Hoe ze de bouw hebben aangepakt, het uitzicht vanuit de boerderij en hoe het er vanbinnen uitziet en wat de toekomstplannen van de bewoners zijn lees je in het aprilnummer van Friesland Post.  Haal ‘m bij een verkooppunt in de buurt of bestel ‘m online! Liever Friesland Post iedere maand op je deurmat? Word dan lid!

Foto’s: Cor Pot

Delen:

Reacties