Fries leren? Wij helpen je op weg!

0

Wil jij Fries leren? Wij helpen je graag op weg. In dit artikel vertellen wij je waar én hoe je Fries kunt leren. Zo hoef je in de toekomst niet meer bij elk gesprek met een Fries, een Fries woordenboek open te slaan! 😉

Fries leren met behulp van een woordenboek


Voordat je een gesprek kunt voeren zónder woordenboek, moet je misschien wel eerst eens een kijkje nemen in een Fries woordenboek. Door iedere keer een woord op te zoeken, vergroot je je kennis.
Je kunt uiteraard een papieren exemplaar openslaan, maar je kunt tegenwoordig ook online een Fries woordenboek doornemen.

Fries woordenboek van de Fryske Akademy
Er zijn een aantal plekken waar je online een Fries woordenboek kunt vinden. Echter niet alle online woordenboeken beschikken over de juiste informatie. Het Fries woordenboek van Taalweb Frysk (van de Fryske Akademy) beschikt wel over juiste informatie. Met behulp van dit woordenboek kun je woorden vertalen van het Nederlands naar het Fries en vice versa en uiteraard de betekenis achterhalen van een woord. Daarnaast helpt dit woordenboek je verder als je een woord wilt vervoegen.

Google Translate
In februari 2016 werd de Friese taal toegevoegd aan Google Translate. Al snel bleek dat de overzettingen niet altijd even correct waren. Echter sinds enige tijd zijn de vertalingen nauwkeuriger! Google heeft, met behulp van Machine Learning, ervoor gezorgd dat er nu hele zinnen tegelijk kunnen worden vertaald in plaats van woord voor woord. Google Translate is dus een goede optie geworden voor het vertalen van Nederlandse woorden/korte zinnen naar het Fries!

Fries leren met behulp van een cursus


Op locatie
Ben je een beginner en ken je nog geen woord Fries? Overweeg dan eens een Friese cursus. Je kunt op een aantal plekken in Friesland een beginnerscursus Fries volgen van Afûk.

Deze organisatie biedt, naast beginnerscursussen, nog diverse andere cursussen aan.

  • De cursus ‘PraatmarFrysk’ is er voor mensen die het Fries al wel goed kunnen verstaan en kunnen lezen, maar nog niet kunnen spreken.
  • ‘SkriuwmarFrysk’ is een cursus voor mensen die graag een Friese tekst willen kunnen schrijven.
  • De cursus ‘Opfryskcursus’ is een opfriscursus!

Thuis
Geen tijd om naar een mondelinge cursus te gaan? En wil je wel het Fries kunnen verstaan en lezen? Dan kun je Fries leren via internet. Op www.edufrysk.nl raak je vertrouwd met de Friese taal doormiddel van muziek, verhalen en video’s. Bijzonder aan eduFrysk is dat er een digitaal plein aan gekoppeld is, waar  je andere mensen kunt ontmoeten die ook Fries leren.

Goed om te weten: een gedeelte van eduFrysk is gratis toegankelijk. Voor diegene die er meer uit wil halen, is er een betaald abonnement.

Zij checken je Friese tekst!


Stel, je beheerst het Fries, maar je twijfelt na het schrijven van een Friese tekst toch een beetje. Waar kan je dan terecht voor hulp? Wel, ook in deze situatie biedt de Fryske Akademy je de helpende hand. Met behulp van de spellingchecker kom je erachter of er nog spelfouten in je tekst staan!

Delen:

Reacties