Jannewietske de Vries verslaat Lutz en wordt PvdA-lijsttrekker in Fryslân

0

Een kleine verrassing, zo mag de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing wel genoemd worden. Met een uiterst klein verschil van slechts 42 stemmen werd Jannewietske de Vries uit Rauwerd verkozen tot lijsttrekker van de Partij van de Arbeid-afdeling in Fryslân. Zij zal er voor moeten zorgen dat de partij in maart volgend jaar de grootste wordt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

De stemopkomst onder de PvdA-leden viel een beetje tegen. Ruim drieduizend PvdA’ers mochten kiezen tussen Jacobi en De Vries, maar slechts een derde deel deed dit ook. Waarschijnlijk kwam dit door online problemen tijdens het stemmen, waardoor plotseling het oude vertrouwde stembiljet weer tevoorschijn moest komen. De Vries bleek uiteindelijk van 52 procent van de leden het vertrouwen te krijgen, tegenover 48 procent voor Jacobi. Roel de Vries, de andere kandidaat voor het lijsttrekkerschap, viel in de eerste stemronde al af.

Voor Jacobi zal de uitslag teleurstellend zijn. Ze keert nu terug naar de Haagse politiek. Overigens ligt er misschien ook nog wel een muzikale carrière in het verschiet voor de politica.

Delen:

Reacties