Judotalent Julia Dijkstra zoekt sponsor

0

De zestienjarige Julia Dijkstra uit Heerenveen wil haar grote droom waar maken: topjudoka worden. Ze is al een flink eind op weg. Begin dit jaar won ze het Nederlandse kampioenschap tot 21 jaar en kwalificeerde ze zich voor haar eerste Europa Cup-wedstrijd in Europa. Haar Europese debuut bekroonde ze meteen met een zilveren plak.  Nu Julia zich heeft geplaatst voor de Europa Cup-wedstrijden is ze op zoek naar een sponsor die haar wil steunen naar de top. Haar toekomstige sponsor investeert in een groot talent.  

Judoliefde

De liefde voor het judo begint wanneer Julia zes jaar is en op televisie per toeval een judowedstrijd ziet. ‘Ik had net mijn zwemdiploma gehaald en mocht een andere sport kiezen,’ vertelt ze. ‘Toen ik de judowedstrijd zag, riep ik: hier wil ik op. Mijn vader vond dat uiteraard prachtig, omdat het ook zijn grote passie was.’ En dus verruilt de zesjarige Julia haar zwempak maar wat graag voor een judopak. ‘In het begin leken de trainingen echter nog totaal niet op judo. We deden vooral spelletjes als tikkertje en met elkaar stoeien. Doel was om respectvol met elkaar om te gaan. Ik vond het meteen prachtig.’

 Topsporters in de schoolbanken

Dat Julia talent heeft, blijkt wanneer ze op tienjarige leeftijd wedstrijden gaat judoën. ‘Ik moest het heel vaak tegen jongens opnemen. Aan het einde van het toernooi stond ik dan op het podium, met die jongens om me heen op de tweede en derde plek.’ En dan met een bescheiden lach: ‘Ja, dat was wel leuk.’ Fanatiek als ze is, krijgt het trainen een steeds grotere plek in Julia’s leven. Wanneer ze in de brugklas op de middelbare school zit, krijgt ze daarom een speciale LOOT-status. ‘Vrijdagmiddag was ik vrij om te trainen, en ook kreeg ik vrijstellingen voor bepaalde lessen. Er waren best veel klasgenoten jaloers op me,’ lacht ze. ‘Maar topsport combineren met studeren, is behoorlijk zwaar.’ Sinds twee jaar zit Julia daarom op de Havo aan het Centrum Topsport en Onderwijs. Dit onderwijssysteem is speciaal ontwikkeld voor topsporters en sluit naadloos aan op de trainingen.

Grote wedstrijden

Dit jaar staan er grote wedstrijden voor haar op de agenda. Tijdens de EK, WK en EYOF moet ze haar allerbeste beentje voort zetten. ‘Het EYOF is het European Youth Olympic Festival, een sportevenement voor jongen Europese sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar. Hier maken we kennis met alle tradities van de Olympische spelen en verblijven we ook in een echt Olympisch dorp. Plaatsing voor het EYOF is een once in a lifetime ervaring, waar ik echt van droom.’

Lees het hele verhaal in de nieuwste Friesland Post.

Delen:

Reacties