Grassentuin in Jistrum

0

Tussen Jistrum en Kootstertille ligt ‘de Coulisse’, de woonplek van Jakob de Vries en Maria van de Molen. Het ‘daalders plakje’ ligt een eindje van de weg tussel singels en houtwallen. Zij runnen daar een Bed & Breakfast en beheren een groot erf met twee percelen grasland, een moestuin, een tuin om huis en eentje die naar de manlijke eigenaar is genoemd: de Jacobstuin. Het is een natuurlijke tuin die volop in ontwikkeling is en waarin diverse soorten gras domineren.

Natuurlijk

De tuin bestaat voor het grootste deel uit grassen en vaste planten. Daartussen worden jaarlijks eenjarige bloemen gezaaid. Elk perk heeft z’n eigen karakter, maar wel zodanig dat alles met elkaar een harmonieus geheel vormt. Zoiets gaat uiteraard niet vanzelf. Je moet van tevoren wel weten wat je wilt doen. Maar dan nog is de uitkomst onzeker. Jakob: ‘In een tuin gaat het altijd anders dan je wilt. Wat dat betreft is het net een doos van Pandora. Je moet goed naar de plaatselijke natuurlijke omstandigheden kijken en daar op inspelen. Sommige planten zie je wegkwijnen, die hoef je dus niet weer te proberen. Anderen voelen zich hier thuis. Als ze me bevallen laat ik ze staan. Als ze gaan woekeren haal ik ze eruit. Mijn streven is planten neer te zetten op plaatsen waar ze zich thuis voelen. In een natuurlijke omgeving dus, dat is de basis. Ik heb niks op papier staan, alles ontstaat spontaan in mijn hoofd. Kleur, maar vooral vorm. Het is de kunst om planten met een bolvormige bloeiwijze goed te combineren met schermen en aren.

Bloemenrijk

De Coulisse ligt op een zandkopje. Vroeger was het hier allemaal heide. Jakob heeft het plan om een van zijn graslanden af te plaggen om daar een bloemrijk veld van te maken vol planten die hier van oorsprong thuishoren. En mogelijk komt dan de heide weer spontaan terug. Zo is niet alleen de Jakobstuin, maar het hele terrein volop in ontwikkeling. ’t Is mooi daar bij Jistrum, en het wordt alsmaar mooier…

Lees het hele verhaal en bekijk de foto’s in de nieuwste Friesland Post.

Delen:

Reacties