Kijktip: Sophie Hilbrand naar Makkinga voor conflict rondom motorcrossbaan De Prikkedam

0

In het tv-programma Opstandelingen bezoekt Sophie Hilbrand dorpen waar bewoners in conflict zijn met het lokale bestuur of met elkaar. Zo ook Makkinga, het dorp waarin al jarenlang een conflict heerst rondom geluidsoverlast van de motorcrossbaan De Prikkedam.


Al meer dan 75 jaar is Makkinga trots op haar motorcrossbaan, de Prikkedam. Twee keer in de week wordt er een paar uur getraind en drie keer per jaar is er een wedstrijd. Als Roel en Constance ernaast komen wonen ervaren ze, net als hun buren, geluidsoverlast. De gemeente probeert al jaren te gedogen dat geluidsnormen worden overschreden, maar Roel gaat juridisch het gevecht aan en dwingt de gemeente tot handhaving. De gemeente wil het iedereen naar de zin maken, en door het zwalkende beleid escaleert het conflict met de motorcrossliefhebbers.

In deze aflevering volgt Sophie het echtpaar Roel en Constance, die steeds onverzoenlijker worden in hun eenzame strijd. Maar ook bezoekt Sophie de motorcrossvereniging, evenals een oud-wethouder, een journalist die het conflict al jarenlang verslaat en andere betrokkenen.

De aflevering ‘Loopgraven in Makkinga’ is donderdag 10 juni om 20:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO2.

Sophie Hilbrand (c) BNNVARA

Delen:

Reacties