Kijktip: Thúsakademy met Theunis Piersma

0

In 1811 werd de universiteit van Franeker gesloten. Nu, 210 jaar later worden er weer colleges verzorgd op het oude academieterrein. Dit keer het woord aan hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma. Woensdagavond 30 juni om 20:30 uur bij Omrop Fryslân.


Trekvogels en waddengebiedecologie, dat is het vakgebied van prof. Dr. Theunis Piersma. Trekvogels komen naar het Waddengebied omdat er voedsel is. Dat riep bij Piersma de volgende vragen op: wat eten we zelf? Hoe ziet onze landbouw eruit? En hoe kunnen we boeren zonder de aarde te vernielen?
De lezing wordt gehouden in de Hortustuin achter het oude academiegebouw. Om 20:30 uur te zien bij Omrop Fryslân TV of op de website, via deze link.

Bioloog, hoogleraar en onderzoeker
Piersma is bioloog en hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met een internationaal onderzoeksteam onderzoekt hij de manier waarop verspreiding en aantallen wad- en weidevogels samenhangen met klimaat, voedsel, predatie, ziekten en hun historische genetisch achtergrond. Ook is Piersma als onderzoeker verbonden bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Voor werk ontving hij meerdere nationale en internationale onderscheidingen.

Vragen tijdens college
De lezingen worden gehouden in de Hortustuin achter het oude academiegebouw in Franeker. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live vragen stellen. Deze zullen na afloop van het college door programmamaker Bart Kingma worden voorgelegd aan de spreker.

Andere colleges van Thúsakademy

  • Woensdag 8 juli: College van chemicus en hoogleraar Ben Feringa. Het onderwerp is nanotechnologie.
  • Vorig college: Hoogleraar Humane Genetica Cisca Wijmenga over auto-immuunziektes en afweersystemen in het lichaam. Terugkijken kan hier.

Thúsakademy is een samenwerking van de Academie van Franeker en Omrop Fryslân.

Delen:

Reacties