April 2014

0

Niet alleen Friesland Post viert dit jaar haar jubileum. Ons Koninkrijk is ook jarig! Nederland viert 200 jaar onafhankelijkheid en de verworvenheden van ons democratisch bestel. Vanaf november 2013 tot en met oktober 2015 organiseert het Nationaal Comité verschillende evenementen door het hele land en stimuleert daarbij zoveel mogelijk mensen en instanties om deel te nemen en zelf activiteiten te organiseren. Een vijftal verworvenheden staan centraal tijdens de viering, namelijk: de persoonlijke rechten en vrijheden van de burgers, een stabiel bestuur in een moderne rechtstaat, de internationale oriëntatie, ruimte voor actief burgerschap en eenheid in verscheidenheid.

Deze maand heeft een extra koninklijk tintje. Op 26 april vieren we de eerste koningsdag sinds de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander. Katharina Hoogeveen uit Leeuwarden is één van de Koninklijk Huis fans die uitkijkt naar deze dag. Ze verzamelt al haar hele leven Oranje-artikelen en heeft een paar unieke items in haar bezit. In 1980 stond ze al eens met haar verzameling in Friesland Post. Op pagina 48 leest u hoe ze haar verzamelwoede heeft voortgezet. Kan er nog meer bij? Is haar liefde voor de Oranjes nog even groot? En wat vindt ze eigenlijk van onze kersverse koning? Op pagina 80 leest u wat er in Fryslân allemaal te doen is op Koningsdag. Onze provincie organiseert tal van activiteiten en wij maakten voor u een selectie.De redactie van Friesland Post wenst u veel Oranje plezier!

Oude waarden in een nieuwe tijd

Oude waarden in een nieuwe tijd Oude waarden in een nieuwe tijd tot waarde brengen, dat is de insteek van de oprichters van het Boerengilde. Op 14 februari ondertekenden vier melkveehouders uit Zuidwest Friesland en een specialist in duurzame zuivel de Gildebrief. Ze willen het boerenambacht behouden, maar wel op een economisch rendabele manier. Voorzitter Jelle Zeilstra uit Gaastmeer legt uit.

Bijzondere tweeling: Norma versus Moniek

Bijzondere tweeling: Norma versus Moniek Als kind zijn ze als twee druppels water; de tweelingzusjes Norma en Moniek Miedema uit Oudebildtzijl. Ze zijn identiek en onafscheidelijk en altijd op zoek naar avontuur. Als ze oud genoeg zijn om de wijde wereld in te trekken, laten ze Nederland achter zich voor een danscarrière in Griekenland. Ze hebben talent en genieten volop van hun succes. Totdat Norma in 1990 een zwaar ongeluk krijgt waardoor ze niet meer kan dansen. Niet lang daarna besluiten de zussen elkaar los te laten en elk een compleet andere weg in te slaan.

Terugblik: Struikelen over Oranjespullen

Terugblik: Struikelen over Oranjespullen LEEUWARDEN – Rondom de troonswisseling van Koningin Juliana naar Koningin Beatrix in 1980, interviewde Friesland Post Katharina Hoogeveen uit Leeuwarden. Als verzamelaarster van Oranjespullen waren er voor haar op dat moment hoogtijdagen aangebroken. Het afgelopen jaar waren die er opnieuw, dankzij de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander. Het feit dat ons koninkrijk sinds eind vorig jaar precies 200 jaar bestaat, betekende nog eens een extra 'boost' voor haar toch al omvangrijke collectie. In het appartement van mevrouw Hoogeveen struikelt men dan ook over de Oranjespullen.

Droompensioen in Italië

Droompensioen in Italië CALABRIË – Sneker Valentino Selva is 35 jaar docent Duits, als hij zich vol overgave op zijn passie voor tuinarchitectuur stort. Het is zijn grote wens om ooit een subtropische tuin aan te leggen in het land van zijn roots: Italië. Jarenlang zoekt hij naar zijn droomstek. Die vindt hij in 2000, na zijn pensionering, in Calabrië. Een bouwval diep in het zuiden van Italië, zo’n 2500 kilometer van zijn thuishaven Friesland. Valentino gaat met ongekend enthousiasme aan de slag om van het krot een paradijs te maken. Zijn avontuur gaat letterlijk met bloed, zweet en tranen gepaard.

Niet bang voor een slang

Niet bang voor een slang Slangen zijn bij de meeste mensen niet populair. Menig wandelaar schrikt zich het apelazarus wanneer zijn pad onverwacht wordt doorkruist door zo’n kronkelend reptiel. De angst voor deze dieren komt voornamelijk door hun verborgen leefwijze, hun plotselinge verschijning en hun giftige beet met vermeend dodelijk gevolg. Niet terecht, vindt Jelle Hofstra uit Gorredijk. Hij staat bekend als dé slangenkenner van Fryslân en weet veel over deze dieren te vertellen.

Delen:

Reacties