Mei 2014

0

Het is mei en dat betekent dat het jaarlijkse iepenloftspulseizoen van start gaat. Traditiegetrouw zetten verschillende dorpen in onze provincie weer een vermakelijke openluchtvoorstelling op de planken. Op pagina 32 vindt u een overzicht van de toneelspektakels die dit jaar te bewonderen zijn. Mei is ook de maand waarin we de oorlogsslachtoffers herdenken en we de bevrijding van ons land vieren. Zoekend naar oorlogsverhalen in onze archieven kwamen we het verhaal van de Rotterdamse Jopie Reedijk tegen, gepubliceerd in de Friesland Post van mei 1980. Als 14-jarig meisje werd ze, vlak na de bombardementen in haar stad, uitgezonden naar Friesland om aan te sterken. Op pagina 54 vindt u fragmenten uit haar dagboek over haar hongertochten naar het noorden en over de gastvrijheid in Friesland.

Onze Canadese bevrijders betitelden 1945 als ‘the wild summer’. De romances die direct na de bevrijding ontstonden tussen de jonge Canadese soldaten en Hollandse meisjes zorgden voor ruim vierduizend nazaten. Hannie Linek is één van die oorlogskinderen. Op pagina 58 leest u nogmaals het interview dat zij in 1988 aan Friesland Post gaf over de zoektocht naar haar Canadese vader.

Dat we in een vrij land leven waarin we onszelf mogen zijn, laat de Friese Jane Rose Kelly Clarent zien op pagina 14. Als paaldanseres, medium en radiomaakster houdt ze er een bijzondere levensstijl op na. Onder het motto ‘je bent nooit te oud om te doen wat je leuk vindt,’ volgt ze haar passies en geniet ze van het nu. Lang leve de vrijheid!

Actie voor behoud traditionele kustvisserij

Actie voor behoud traditionele kustvisserij LAUWERSOOG – De kleinschalige traditionele kustvisserij wordt met uitsterven bedreigd. Jonge vissers hebben weinig interesse om dit oeroude ambacht uit te oefenen. Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van de TS31 Internos – die op zeebaars en harder vissen volgens de staand wand methode, waarmee met de hand netten worden uitgezet en binnengehaald – maken zich zorgen. Samen met de Stichting Waddengroep hebben ze het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ opgezet om jonge vissers voor het vak te interesseren.

Tuingericht en Amerikaanse invloeden

Tuingericht en Amerikaanse invloeden DRACHTEN – Piebe en Sippie Bouma kochten 15 jaar geleden een perceel in de wijk Fennepark. Op de ruime kavel realiseerden ze hun zelfgebouwde droomhuis van Red Cedar hout. De veranda, de loungeruimte en het zwembad zorgen voor extra woonplezier. ‘Onze kinderen willen hier nooit meer weg.’

Terugblik: Canadese bevrijdingskinderen op zoek naar hun oorsprong

Terugblik: Canadese bevrijdingskinderen op zoek naar hun oorsprong Onze Canadese bevrijders betitelden 1945 als ‘the wild summer’. Een wilde zomer is het zeker geworden: alleen al in Nederland zorgden zij voor zo’n 4500 nazaten. Onwettige kinderen die – toen zij volwassen waren – vaak naarstig op zoek gingen naar hun onbekende vaders. In 1988 deed Hannie Linek haar verhaal aan Friesland Post. Ze had haar Canadese vader gevonden maar wachtte ongeduldig op het moment dat zij, na bijna 45 jaar, oog in oog met hem zal staan. Lees hier nogmaals haar bijzondere verhaal over de zoektocht naar haar biologische vader in Canada.

Theater in de Iepenloft

Theater in de Iepenloft Het Iepenloftspulseizoen komt er weer aan! Het iepenloftspul is in veel Friese dorpen al jarenlang een traditie. Ook dit jaar zetten verschillende dorpen weer een openluchtvoorstelling op de planken. Deze maand barsten de eerste toneelspektakels alweer los. Siegerswoude neemt u mee naar het wilde westen en de voorstelling van Opsterlân speelt zich af in de bossen van Sparjeburd waar het protestbloed uit de jaren zestig weer door de aderen van de oudjes stroomt. Pak uw agenda erbij en maak een keuze uit de indrukwekkende voorstellingen
in de iepenloft.

Biologische kwark van Friesche melkschapen

Biologische kwark van Friesche melkschapen In het meest oostelijke dorp van Terschelling staat de biologische schapenboerderij De Zeekraal van Gerben en Jolanda Bakker. Aan de rand van de duinen, op 1 kilometer afstand van de Waddenzee, grazen hier ruim vijfhonderd Friese melkschapen en lammeren in de wei. Het ras staat bekend om zijn grote melkgift, de basisgrondstof voor de schapenkwark die op deze boerderij wordt gemaakt.

Delen:

Reacties