Maart editie 2019

0

Menig Fries heeft de sleutel tot
 geluk gevonden! In het kader van de International Day of Happiness en 
een onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau, spraken wij vier vrouwen over hun geluk. Op pagina 29 en verder delen zij hun definitie van geluk én vertellen ze waarom zij denken dat Friezen gelukkig zijn met minder!

Ook Satu Ketelapper is gelukkig! Zij
 werd namelijk onlangs wereldkampioen countrydansen. Satu danst de hele wereld over: van de Verenigde Staten en Korea tot Spanje en Afrika. Overal doet ze mee aan wedstrijden en geeft ze dansles.
Haar ervaringen en haar visie op de nuchterheid van de inwoners van Amerika – waar ze met regelmaat te vinden is – deelt ze met u op pagina 60.

Naast deze vrouwen waren er nog een aantal vrouwen die graag hun verhaal deelden! En wel de Vrouwen van Nu.
 De voormalige ‘Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen’ viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Reden genoeg om een aantal leden te vragen naar hun betrokkenheid.

Deze verhalen, een nieuw verhaal in de verhalenreeks over dorpsvertellers en nog veel meer leest u in deze nieuwe editie. Wij wensen u veel leesplezier toe!

Tim Douwsma over zijn grote liefde voor en in Fryslân

Tim Douwsma over zijn grote liefde voor en in Fryslân Vraag zanger en acteur Tim Douwsma (31) naar zijn grote liefde en het antwoord is Fryslân. In februari dit jaar bracht hij zijn nieuwste single 'Fryslân' uit, waarin hij voor het eerst in de Friese taal zijn liefde voor zijn geboorteprovincie bezingt. Maar inmiddels is er stevige concurrentie bijgekomen. "Ik ben verliefd", lacht Tim. "En hoe kan het ook anders; op een prachtige Friese dame."

Opzienbarend handboek ziekte van Lyme

Opzienbarend handboek ziekte van Lyme Steeds meer mensen krijgen te maken met de multisysteemziekte van Lyme. Het is bijna een volksziekte geworden. Lyme is voor veel mensen een ware nachtmerrie. Het heeft hun gezondheid broos gemaakt. Een van hen is Fries om utens Ludzer de Boer (1960), die tegenwoordig een praktijk in Assen heeft, waar hij mensen die zware obstakels tegengekomen op hun levenspad helpt door middel van psychologische coaching. De Boer heeft zich gespecialiseerd in de ziekte van Lyme en heeft cliënten geholpen die hun leven steeds kleiner zagen worden door deze gecompliceerde aandoening.

Met Fokko Bosker op zoek naar een snipverkouden 'hemelgeit'

Met Fokko Bosker op zoek naar een snipverkouden 'hemelgeit' De Alde Feanen is gehuld in een loodgrijze deken. De geelbruine rietlanden, broekbossen en inktzwarte waterpartijen steken scherp af tegen de laaghangende sluierbewolking. De wind trekt venijnig aan. De miezerige regen striemt in het gezicht, eigenlijk geen weer om op pad te gaan. En toch. De natuur geeft geen krimp, dus waarom zou ik thuisblijven. Helemaal alleen dwaal ik door de moerasparel van It Fryske Gea. Op zoek naar een snipverkouden 'hemelgeit', ofwel de watersnip.

Vrolijk het voorjaar in!

Vrolijk het voorjaar in! De redactie van Friesland Post verzamelde de afgelopen tijd huis-tuin-en-keuken- tips, die goed van pas komen in het voorjaar! Want hoe krijg je toch ramen schoon en wat te doen bij hooikoorts? De handigste huismiddeltjes hebben wij hieronder op een rij gezet.

Het Friese geluk

Het Friese geluk Minder geld maakt Friezen niet per definitie ongelukkig, aldus een onderzoek van het FSP. Wat maakt dat Friezen gelukkiger zijn met minder en wat betekent geluk dan voor Friezen? Wij vroegen - naar aanleiding van dit onderzoek en de International Day of Happiness (20 maart) - wat onze lezers gelukkig maakt en ontvingen naar aanleiding van deze oproep talloze reacties. Wat maakt Joyce, Thea, Irene en Lenie zo gelukkig?

Vrouwen van Nu Fryslân: 100 jaar

Vrouwen van Nu Fryslân: 100 jaar Op 16 april 2019 wordt in de Harmonie in Leeuwarden een groot jubileumfeest gevierd, op die dag vieren de Vrouwen van Nu Fryslân er het 100-jarig bestaan. Genoeg reden voor Friesland Post om extra aandacht te besteden aan een van de grootste vrouwenorganisaties van ons land. Na een kort historisch onderzoek volgt een mooie terugblik met oude foto’s uit o.a. Fen Fryske Groun én
komt een kwartet Vrouwen van Nu aan het woord.

Rijke, religieuze geschiedenis van Dantumadiel

Rijke, religieuze geschiedenis van Dantumadiel Overal in de gemeente Dantumadiel zijn sporen van het verleden te ontdekken. Mooie verhalen over bijzondere inwoners, interessante vertellingen over de religieuze geschiedenis en tastbare herinneringen: ze zijn er allemaal. Wij namen een duik in deze rijke, religieuze geschiedenis van de gemeente Dantumadiel.

Griet Veenstra, it ferhaal fan Aldtsjerk

Griet Veenstra, it ferhaal fan Aldtsjerk Elk dorp had vroeger zijn verhalenverteller. In Fryslân zijn nog altijd verhalenvertellers te vinden. Storytellers kennen hun omgeving vaak heel goed, maar ook de natuur en de aard van de mensen. Sommige ingrediënten berusten op werkelijkheid, andere worden overtrokken en berusten op fantasie. Willem Weening uit Harkema opende de reeks, we vervolgen met Griet Veenstra (74) uit Aldtsjerk (Oudkerk).

Delen:

Reacties