Augustus editie 2019

0

Het is volop zomer in Fryslân en toch ging onze landschapsjournalist Fokko Bosker op zoek naar de winterkoning. “De winterkoning houdt anders dan zijn naam doet vermoeden helemaal niet van strenge winters, daarin delft hij het onderspit”, aldus Fokko. Zijn reportage met volop bijzondere wetenswaardigheden leest u vanaf pagina 14.

Ook de rest van de journalisten en fotografen ging op pad. Zo struinden we over de kades van diverse havens in Fryslân, op zoek naar vaarliefhebbers. We troffen vriendengroepen uit alle windstreken en vroegen hen naar hun vaarvakantie! Leest u mee vanaf pagina 26?

Iemand die niet alleen in de vakanties vaart, is palingvisser Freerk Visserman uit Heeg. Freerk werkt hard om brood op de plank te krijgen, maar hij weet ook wanneer het tijd is om te genieten. “Fan altiten dom wurkjen is nimmen ryk wurden.”

Met dit motto nog vers in het geheugen, is dit het moment om extra te genieten van de prachtige zomerdagen. Leg uw werkzaamheden (voor zover mogelijk) even naast u neer, haal een ijsje uit de vriezer en strijk met deze Friesland Post binnen handbereik neer op een ligstoel.

Zo gaat u ongetwijfeld fris en fruitig het tweede halfjaar van 2019 in!

Namens de redactie van Friesland Post wensen wij u nog een fijne zomer toe.

De tuin ontwaakt

De tuin ontwaakt "Iedereen ligt nog op één oor als ik zachtjes de deur van het slot draai en de tuin in stap. Het is een nevelige, dampende ochtend. Het voorjaarsconcert van het vogelorkest is wat afgeslankt tot een klein kamerensemble en dat heeft iets intiems. Vooral de spreeuw in de dakgoot doet erg z’n best. Met een handdoek maak ik m’n tuinstoel droog; als aperitief voor mijn ontbijt heb ik een mok thee gemaakt. Terwijl ik zit, zie ik de tuin wakker worden. Een geluksmoment...". In de nieuwste editie leest u het prachtige verhaal van Gert Tabak over de tuin die ontwaakt. Voorzien van wonderschoon beeldmateriaal!

Teetún De Hollen

Teetún De Hollen Dat een theetuin een fantastische broed- plaats is voor creativiteit bewijst Pytsje Cuperus van Teetún De Hollen in Ryptsjerk (Rijperkerk). Ze trakteert haar gasten naast een hapje en een drankje graag op culturele verrassingen. Van een workshop wolschilderen tot een tuinconcert; creativiteit bloeit hier als vanouds.

Samen het water op in Fryslân

Samen het water op in Fryslân Gezellig samen met de sloep een dagje varen. Fanatiek peddelen in je eigen kano. Of de handen uit de mouwen steken aan dek van een skûtsje. In de zomer is het een drukte van belang op de Friese wateren. Friesland Post ging op bezoek in Heeg, Sneek en Woudsend en ontdekte wat al deze watersportliefhebbers verbindt: vriendschap.

Vijf vogelkijkpunten langs de IJsselmeerkust

Vijf vogelkijkpunten langs de IJsselmeerkust It Fryske Gea heeft een vijftal prachtige vogelkijkpunten gecreëerd langs de IJsselmeerkust. Deze punten kunt u allemaal achterelkaar bezoeken wanneer u de verkenningstocht van 35 kilometer aflegt. Waar de route u langs leidt en welke punten u dan tegenkomt, leest u in de augustus-editie!

Toekomst voor thuiswonende ouderen

Toekomst voor thuiswonende ouderen Iedereen wil het liefste oud worden op de plek waar je je thuis voelt. Voor veel ouderen in Fryslân is dat hun eigen vertrouwde woonomgeving. Vandaar dat steeds meer mensen op leeftijd zelfstandig thuis blijven wonen. De Friesland Post dook in de toekomst voor thuiswonende ouderen.

It ferhaal fan Tytsjerk

It ferhaal fan Tytsjerk Elk dorp had vroeger zijn verhalenverteller. In Fryslân zijn nog altijd verhalenvertellers. Storytellers kennen hun omgeving vaak heel goed, de natuur en de aard van de mensen. Sommige ingrediënten berusten op werkelijkheid, andere worden overtrokken en berusten op fantasie. Ditmaal gaan we op bezoek bij Jansjet de Vries-van der Werff, verhalenverteller uit Tytsjerk (Tietjerk).

Rode trots uit Friese kassen

Rode trots uit Friese kassen Tomaten zijn de Friese trots. Gardener’s Pride in Bitgum (Beetgum) is hofleverancier voor supermarktketen Albert Heijn met onder andere 40 miljoen snoeptomaatjes.
Onze journalist Bert de Jong ging bij hen op bezoek en snoepte van de verhalen (en stiekem vast ook een tomaatje).

Vis(balletjes van Freerk Visserman - een Fryske fisker

Vis(balletjes van Freerk Visserman - een Fryske fisker Op een zonovergoten dag betreden wij het erf van Freerk Visserman, de enige beroepsvisser in Heeg. Een idyllische plek met diverse bootjes duikt op achter de woning. Dit is de plek vanuit waar Freerk meermaals per week vertrekt, op naar zijn fuiken.

Delen:

Reacties