September editie 2019

0

“Je dacht dat er geen einde aan kon komen, maar voor je ’t weet is heel die zomer al weer lang voorbij”, zong Gerard Cox in 1973. Om die heerlijke zomer de gehele maand september nog vast te houden, hebben wij ook deze september-editie weer in een zomers jasje gestoken.

Zo gingen we voor de allerlaatste keer dit jaar op bezoek bij een theetuin. Een wel hele bijzondere tuin ditmaal. Bezoekers mogen in Teetúntsje Selfhelf te Burgwerd – de naam verklapt het eigenlijk al – zichzelf bedienen. Van ijsje tot een kop koffie: u vindt het er allemaal.

Heerlijk, een kop koffie! Maar wist u dat de koffiebonen vroeger ook weleens vervangen werden door gemalen cichoreiwortels? In het museum De Sûkerei te Damwâld (Damwoude) kunt u meer te weten komen over Cichorei. Deze plant speelt een belangrijke rol in de Friese geschiedenis en nog altijd komt u de bijzondere plant dagelijks tegen als ingrediënt in diverse toepassingen.

De naburige gemeente Tytsjerksteradiel is ook zeker het bezoeken waard! Met natuurrijke dorpen én watersportdorpen als Eastermar (Oostermeer) en Earnewâld (Eernewoude) is deze gemeente zeer veelzijdig. Benieuwd naar de activiteiten aldaar? Blader dan door naar pagina …

Wij wensen u een fijne laatste zomermaand toe én hopen u op deze plek weer te mogen verwelkomen in de herfsteditie.

Van de redactie

De foto op de cover is gemaakt door Klaas van der Meulen. 

Op zoek naar de minnespelende, bruine vuurvlinder

Op zoek naar de minnespelende, bruine vuurvlinder Dansende vlinders boven de berm zijn voor de wandelaar net zo verkwikkend als een koele slok water op een warme dag.
It Fryske Gea zet alles op alles om de vlinders een steuntje in de rug te geven. Een heel bijzonder gebied is de Liphústerheide (Lippenhuisterheide).
Ik ga er op een zonnige ochtend op zoek naar de minnespelende bruine vuurvlinder. Een open doekje

Teetúntsje Selfhelp

Teetúntsje Selfhelp Teetúntsje Selfhelp; de naam verklapt het eigenlijk al. Wie op het smûke terras aan de Doniaweg in Burgwerd plaatsneemt, mag zichzelf bedienen. Een kop koffie of thee, een frisje of een welverdiend ijsje: het is allemaal voorhanden in de grote houten kasten bij de voordeur van Marijke Strikwerda.

De smakelijke geschiedenis van de Cichorei

De smakelijke geschiedenis van de Cichorei Koffie maken van een plant: dat klinkt zo gek nog niet. Pas wanneer je vertelt dat het om de wortel van een plant gaat, die ook in Fryslân werd verbouwd,
gaan je wenkbrauwen fronsen. Koffie geproduceerd in Fryslân? Het geheim schuilt in de bijzondere Cichorei-plant, die centraal staat in museum De Sûkerei in Damwâld.
En geloof me: dat is nog eens andere koffie

Friese Oertroubadour Roel Slofstra

Friese Oertroubadour Roel Slofstra De Friese Oertroubadour: het is de eretitel die muzikant Roel Slofstra (80) al vele jaren draagt. Als één van de eerste muzikanten in Fryslân trok hij er met z’n gitaar op uit en bracht velen met zijn klassieke zang en haarfijne gitaarspel in vervoering. En hij is de kunst nog altijd niet verleerd. Op tachtigjarige leeftijd staat Roel dit najaar opnieuw op de planken met de folkband Yetris. “Foar muzyk binne jo nea te âld”, lacht hij.

Acrobatisch talentontwikkelaar Margje van der Lei

Acrobatisch talentontwikkelaar Margje van der Lei Een creatieve duizendpoot met een groot hart voor acrobatiek en show, dat is Margje van der Lei. Ze vindt het heerlijk om jong talent te trainen, maar is tevens de drijvende kracht achter duizelingwekkende voorstellingen à la Cirque du Soleil. Wij zochten Margje - moeder van Tim Douwsma - op!

Friese voornamen: de Friese identiteit

Friese voornamen: de Friese identiteit Een Friese voornaam drukt Friese identiteit uit, ook al omdat veel Nederlanders zo’n voornaam als Fries zullen herkennen. Het aantal kinderen dat een Friese voornaam krijgt, zou daarom beschouwd kunnen worden als een graadmeter van de vitaliteit van de Friese taal en cultuur. Omdat we de voornamen van alle Friezen kennen, samen met geboorte- jaar en geboorteplaats, kunnen we de ontwikkeling van Friese voornamen in tijd en plaats zichtbaar maken. Die suggereert dat over een eeuw Friese voornamen zeldzaam zullen zijn. Maar is dat voorspellend voor de toekomstige staat van de Friese taal en cultuur?

Wij delen in onze nieuwste editie een artikel over dit interessante onderwerp, afkomstig uit Historisch Tijdschrift Fryslân.

Stroom uit stroming op het Wad

Stroom uit stroming op het Wad De zee die beweegt is een onuitputtelijke bron voor energie. De kunst is om deze te vangen. Met onderwatervliegers kan het, bewijst een opzienbarend Fries project in de Waddenzee.

Pssst, bramen zoeken?

Pssst, bramen zoeken? In alle vroegte rijden wij achter de basisschool in Oldeholtpade het terrein op van de biologische zelfpluktuin ‘Fruithof de Struikrover’. De regen komt met bakken uit de hemel, maar de sereniteit die heerst, maakt dat wij met liefde onze auto’s uitstappen. Ga jij ook mee fruit snoepen?

Delen:

Reacties