Augustus-editie 2020

0

De augustus-editie is uit! Een heerlijk zomernummer vol met fijne verhalen. Op de cover hitschrijver Jan Tekstra uit Sneek. Hij schreef hits voor onder anderen Maan, Jayh Jawson en Marco Borsato, maar soms blijven zijn liedjes ook wel eens liggen, wachtend op een nieuwe ‘eigenaar’. Ook in dit magazine aandacht voor minimalisme. Dieuwke deed heel wat onnodige spullen de deur uit en dat leverde haar veel rust op. Verder lees je over het verdronken dorp Elahuizen en het bijzondere verhaal van de witrik-koeien. Op het houden van een witrikstier stond ooit zelfs een boete op. En nog veel meer!

 

Jan Tekstra over het schrijven van hits

Jan Tekstra over het schrijven van hits Jaren geleden verhuisde muziek- en tekstschrijver Jan Tekstra naar Friesland, de provincie waar zijn ouders vandaan kwamen. Als autodidact ontwikkelde Jan zijn muzikale talent. Op zijn 23ste begon hij zijn eigen bedrijf als tekst- en muziekschrijver. Nu, ruim dertig jaar later, heeft hij met ontelbare artiesten mogen werken.

Met Fokko Bosker op zoek naar het vuurgoudhaantje

Met Fokko Bosker op zoek naar het vuurgoudhaantje Fokko Bosker neemt je in dit nummer mee naar het Rysterbosk. Het prachtige glooiende bos in het zuidoosten van Friesland. Hij gaat op zoek naar het kleine adhd-zangvogeltje: de vuurgoudhaan.

Overbodige spullen de deur uit

Overbodige spullen de deur uit 'Wat moet ik er ook mee', dacht Dieuwke van der Meer toen ze haar kamer doorkeek en zich opeens ergerde aan de hoeveelheid spullen die er stonden. Tot kort voor dat moment was zij juist iemand die ervan kon genieten om met leuke hebbedingetjes thuis te komen. Maar nu niet meer. De overbodige spullen gingen de deur uit en dat bracht haar rust.

Elahuizen werd verzwolgen door de golven

Elahuizen werd verzwolgen door de golven Aan de Fluezen ligt het kleine dorpje Elahuizen, maar de plaats wordt pas sins 1967 Elahuizen genoemd. Het echte Elahuizen verdween namelijk in de golven van Fluezen. De kardinale ton die zo'n 150 meter uit de oever van het dorp in De Fluezen ligt, markeert de plek waar de resten van het dorp zich bevinden.

Witrik: de verboden koe

Witrik: de verboden koe Witrik-koeien hebben een witte aalstreep die over de gehele nek en rug loopt en een witte staart, een witte buik en vaak een gespikkelde kop. In de 19de eeuw werd het melkvee uit Friesland populair in het buitenland, maar alleen het zwartbonte vee werd als raszuiver gezien. Daardoor was de witrug niet welkom bij het Fries Rundvee Stamboek, er kwam zelfs verbod op het houden van een witrikstier.

Streekproduct: Noflik Blond van Diggelfjoer

Streekproduct: Noflik Blond van Diggelfjoer Neem wat water, lichte mout, mandarinahop en frisse ingrediënten, meng dat met vriendschap en passie en een 'noflik' biertje is geboren. Goudgeel blond bier met een Friese identiteit. Een echte allemansvriend.

Delen:

Reacties