Juli-editie 2020

0

De vakantie staat voor de deur en daarom vind je deze maand vijf pagina’s met eropuit-tips! Ook lees je over het ‘herontdekken’ van skeeleren, een sport waar Friesland zich uitstekend voor leent. Weerman Gerrit Hiemstra uit in dit nummer zijn zorgen over het veranderende klimaat, maar, zegt hij, we kunnen allemaal nog wat doen om te zorgen dat het niet te heet onder onze voeten wordt. Verder lees je over Friese bodemvondsten, het verhaal van Sibrandabuorren en nog veel meer!

Schatten onder de Friese grond

Schatten onder de Friese grond Amateur-archeoloog Robbert Velt uit Wergea gaat er met enige regelmaat op uit, op zoek naar schatten onder de Friese grond. Onlangs deed onlangs hij de vondst van zijn leven: een koningsfibula. De mantelspeld komt uit het jaar 700. Het is niet het enige bijzondere wat Velt uit de Friese bodem heeft opgedoken.

De eerlijke dagboeken van een eigenzinnige boer

De eerlijke dagboeken van een eigenzinnige boer Siebe Peenstra uit Aldeboarn schreef vanaf zijn huwelijk in 1947 iedere dag een pagina vol in zijn dagboek. Het levert een bijzonder tijdsdocument op van een eeuw boerenleven in Friesland. Het boerenleven dat na de oorlog in rap tempo veranderde. Tialda Hoogeveen kwam met Peenstra in contact en schreef aan de hand van de dagboeken het boek: De geur van hooi.

Vers ijs van Friese bodem

Vers ijs van Friese bodem Een stevig bolletje roomijs smaakt misschien wel nog beter als je weet hoe het gemaakt is: met verse melk, echte ingrediënten en passie. Ambachtelijk ijsmaker Thijs van der Kaaij van Wymbrits IJsmakers uit Heeg maakt sinds zes jaar zijn eigen ijs. Hij neemt ons mee in de wereld van ijsmakers.

Met Fokko Bosker op zoek naar een wonderlijke speling van de natuur

Met Fokko Bosker op zoek naar een wonderlijke speling van de natuur  Fokko Bosker neemt ons mee naar de Delleboersterheide, op zoek naar het zeldzame plantje beenbreek, dat daar in juli en augustus uitbundig bloeit. Het plantje dankt haar bijzondere naam aan het feit dat het op zure bodems groeit, waar weinig kalk in zit. De dieren die daar graasden liepen door het calciumtekort sneller botbreuken op wanneer ze zich verstapten. Boeren en en herders noemden het plantje om die reden beenbreek.

Voor paarden, uit leer gesneden

Voor paarden, uit leer gesneden Een oud ambacht heeft een nieuw leven. Harrie van den Bosch, van zadel- en tuigmakerij Van den Bosch uit Nijeholtpade, zet zich al een halve eeuw in voor vak van zadel- en tuigmaker. Uit stevig leer maakt zijn familiebedrijf bijna alles wat paarden en hun berijders nodig hebben.

Op bezoek in een Cath-huis

Op bezoek in een Cath-huis Alweer 55 jaar zijn Paul en Kitty IJsselmuiden trotse bewoners van het Cath Hûs in Joure. Een prachtig historisch woonhuis met een karakteristieke klokgevel. Het pand werd rond 1860 gebouwd door graankoopman Geert Pieters Cath. Friesland Post mocht er een kijkje nemen.

Delen:

Reacties