Augustus editie Friesland Post

0

In de zomermaanden bloeien er weer prachtige bloemen in Fryslân. De een nog mooier gekleurd dan de ander. Vlinders zijn, net als menig Fries, dol op deze bloemen- pracht. In het bloemrijke gebied ‘de Paezemerlannen’ zijn talloze vlinders te vinden. Fokko Bosker hoefde dit keer dan ook niet zo lang te zoeken. Hij had de fleurige fladderaars snel gevonden!

Sommige Friese veehouders gaan voor het ongewone en kiezen voor zeldzame rassen. Dankzij deze boeren ziet u de Lakenvelder en de Friese roodbont terug in de weilanden. Onze journalist Bert de Jong bezocht een aantal agrariërs die gekozen hebben voor deze koeien en vroeg hen naar hun beweegredenen.

Kleur maakt alles net een beetje mooier
 en het leven door een roze bril bekijken is dan ook erg aanlokkelijk. Toch is het soms ook zaak om de spreekwoordelijke bril af te zetten. Bijvoorbeeld wanneer het gaat over serieuze zaken als ouder worden. In Fryslân worden de mensen steeds ouder, maar niet iedereen wordt ‘gezond oud’. Hoe kan het dat sommige mensen wel (gezond) oud worden en anderen niet? Hierover gingen wij in gesprek met hoogleraar Sophia de Rooij.

Na het gesprek met Sophia togen wij af naar Eelke Bakker, de oudste man van Nederland. Hij vertelde ons over zijn leven én deelde een geheim met ons. Want hoe kan het toch dat de Dokkumer al zo oud is? Het antwoord op deze vraag én meer leest u in deze veelzijdige editie van Friesland Post.

Wij wensen u ontzettend veel leesplezier!

Rare kwibus met passie voor film

Rare kwibus met passie voor film Vijftien grote films heeft de Friese regisseur Steven de Jong al op zijn naam staan. Onvermoeibaar blijft hij doorgaan. “Ik wol ferhalen fertelle.” Het gaat soms onorthodox, soms slim met opnames in de eigen filmstudio in zijn boerderij in Hartwerd, middenin het weidse landschap met natuur en beesten. Het is op en top zijn biotoop: “Ik ha it DNA wol fan in oprjochte Fries.”

Op zoek naar zilte vlinders

Op zoek naar zilte vlinders Iedere maand gaat landschapsjournalist Fokko Bosker voor ons op zoek naar een bijzonder dier in een prachtig natuurgebied. Deze maand zoekt hij de zilte vlinders op.

Brommels!

Brommels! "Mam, kijk eens! Hier hangen er wel hónderd!" De grote bramenstruik is net een snoepwinkel, waarvan je mag snoepen zoveel je wilt. En dat doen de bezoekers van Brommels! dan ook. Jong en oud is op zaterdag 26 en zondag 27 augustus van harte welkom in de Noardlike Fryske Wâlden om te proeven van de natuur. Brommels!, een feest om je vingers bij af te likken!

5x Vlielandse strandvondsten

5x Vlielandse strandvondsten Op het strand van Vlieland spoelt dagelijks van alles aan. Strandjutter Dirk Bruin is dan ook geregeld bij de zee te vinden. Hij gaat dan op zoek naar mooie, bijzondere voorwerpen en dieren. Een aantal van zijn strandvondsten vindt u in het artikel '5x Vlielandse strandvondsten'.

Regenboog

Regenboog Onze journalist Henk van der Veer ging in gesprek met Peter van de Meeren. Hij is de auteur van het boek '100 jaar Regenboog Koningin van het water'.

Het wel en wee van ouder worden

Het wel en wee van ouder worden ‘Bijna 100 honderdplussers in Fryslân’ en ‘de helft van de meisjes die nu geboren worden, wordt 100+’. Diverse onderzoeken tonen het aan: mensen worden steeds ouder. Wat maakt dat de ene persoon ouder wordt dan de andere? En hoe kan het dat de mens gemiddeld genomen steeds ouder wordt? Wij gingen op onderzoek uit en delen in deze editie van Friesland Post onze bevindingen met u. Uiteraard brachten wij voor het artikel ook een bezoekje aan Eelke Bakker, de oudste man van Nederland. Wat is zijn geheim?

Zoetigheid van een zachtaardige bij

Zoetigheid van een zachtaardige bij Verscholen in de duinen is een prachtig bijenstation gevestigd. Honderdduizenden bijen vliegen er de gehele dag af en aan. De idyllische plek op Schiermonnikoog wordt echter niet alleen bezocht door bijen. Ook imkers van de Stichting Station voor Carnicateelt zijn er geregeld te vinden. Hun voornaamste doel is het telen van zachtaardige, raszuivere Carnica koninginnen voor andere imkers. Toch maken zij niet alleen andere bijenfanaten blij. Dankzij de activiteit van deze bijen kunnen wij namelijk genieten van heerlijke lamsoorhoning!

Friese Roodbont en Lakenvelder

Friese Roodbont en Lakenvelder Er is niet alleen zwartbont te vinden in de Friese weilanden. Bijna waren echter de Friese rood- bonte runderen en de lakenvelders verdwenen. Enkele fervente fokkers kiezen wel voor deze zeldzame koeienrassen. De weilanden hebben veel minder variëteit gekregen sinds de koeien meer en meer als producent voor industriële zuivel worden gezien. In deze competitie kunnen veel zeldzame rundveerassen niet meekomen. Bijna alle melkveehouders kiezen voor koeien die veel melk geven. Een enkele boer past op het agrarisch erfgoed. Met koeien met een verhaal.

Delen:

Reacties