December editie 2019

0

De laatste kruidnoten, heerlijke kerstkransjes en warme chocolademelk: december is de maand waarin veel wordt gesnoept! En voor het nieuwe jaar aanbreekt – met goede voornemens als gezonder eten en afvallen – attenderen we je nog graag even op de Akkrumer Brok.
Deze heerlijke koek met speculaaskruiden wordt gebakken in Akkrum door Marten Boonstra.
 De bakker is afkomstig uit een bakkersfamilie, waarin Marten inmiddels als tiende generatie de ovens bedient!

Naast Marten laten we een aantal bijzondere andere Friezen aan het woord deze maand.
Zo bezochten we de oudste man van het dorp Ee, Jaap Broersma. Met zijn 94 jaar is Broersma nog bijzonder vitaal, z’n stem is krachtig en hij is een aangename verteller. Lees je met ons mee vanaf pagina 64?

Ook Egon Boesten spraken we voor deze editie. Deze grote Friesland Post-fan woont al jaren in Duitsland, maar is sinds kort ook deels woon- achtig in Langweer. Wij spraken hem over zijn liefde voor Fryslân en zijn leven in Duitsland.

De artikelen van Marten, Jaap en Egon maken deel uit van een boordevolle editie met prachtige reportages, kerstrecepten en een overzicht van de kerstmarkten in Fryslân. Wij hopen dat je geniet van deze kerstspecial en wensen je een prachtige decembermaand toe!

Cabaretier Folkert Wesseling blikt terug

Cabaretier Folkert Wesseling blikt terug Cabaretier Folkert Wesseling blikt in deze laatste editie van het jaar terug op 2019. Dit doet hij aan de hand van krantenkoppen.
Welke krantenkop hij hoopt te lezen in de eerste maanden van 2020? Dat lees je in zijn column!

Friese Voedselbeweging heeft grote ambitie

Friese Voedselbeweging heeft grote ambitie De Friese Voedselbeweging heeft grootste plannen: een duurzaam, gezond en houdbaar voedselsysteem creëren in Fryslân. Ruim twintig partijen hebben zich al bij het initiatief aangesloten. Als het aan de duurzaamheidsbeweging ligt eten we straks lokaal geproduceerd voedsel, want dat is echt nodig.

Een compleet kerstmenu voor keukenklunzen en -prinsessen

Een compleet kerstmenu voor keukenklunzen en -prinsessen Ben jij dit jaar aan de beurt om met kerst voor de familie te koken en heb je geen inspiratie? Wij hebben drie lekkere kerstrecepten voor je opgezocht. Zo ben je met kerst goed voorbereid en sta je relaxed in de keuken.

Kerstmarkten in Fryslân

Kerstmarkten in Fryslân Glühwein, een kop chocolademelk, een warme hap en talloze kraampjes: de tijd van kerstmarkten is weer aangebroken!
Ook dit jaar worden er in Fryslân weer volop markten georganiseerd met een kerst- of winterthema. Wij brengen onderstaand een groot aantal van deze kerstmarkten in kaart. Zo vind je binnen no-time een markt bij jou in de buurt!

Met Fokko Bosker op zoek naar goed gebekte wintergast

Met Fokko Bosker op zoek naar goed gebekte wintergast De uit de kluiten gewassen eend is een graag geziene wintergast in de Jan Durkspolder die deel uitmaakt van laagveenmoeras De Âlde Feanen. Vanuit de vogelkijkhut van
It Fryske Gea aan de rand van de waterplas laat de grote zaagbek zich veelvuldig bewonderen. Het mannetje met wit met groene kop is een opvallende verschijning tussen alle andere dobberende watervogels.

Fietsband om je hals?!

Fietsband om je hals?! Ymka Hindriks uit Leeuwarden runt een eenmanszaak in lifestyle-producten zoals: woonaccessoires, sieraden, sjaals, tassen en kettingen. Veel van de kettingen maakt ze zelf. Vooral haar creaties van oude fietsbanden zijn bijzonder.

Nederlandse Duitser Egon Boesten

Nederlandse Duitser Egon Boesten Egon Boesten (65) is de naam, geboren in Nederland maar getogen in Duitsland. Sinds jaar en dag groot Friesland Post-fan en bezitter van een vakantiewoning in Langweer, waar hij regelmatig te vinden is. Een bijzondere kerel die samen met zijn vrouw Barbara schoolleider oftewel Geschäftsführer van de Leibniz Privatschule met locaties in Kaltenkirche en Elmshorn is. Onze journalist Henk van der Veer voelde hem aan de tand voor december-editie!

De Friese taal sterk verbonden met de Friese eetcultuur

De Friese taal sterk verbonden met de Friese eetcultuur De Friese schrijfster Simke Kloosterman (1876-1938) vond dat vanzelfsprekend. Zij schreef naast een aantal romans en veel gedichten, het eerste Friestalige kookboek ‘de Fryske Petiele’. Zij verbond, in navolging van Grutte Pier (ca1.1480-1520), de Friese boer, zeerover en vrijheidsstrijder en de eetcultuur via het Fries met identiteit. Grutte Pier’s Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries, is bij iedere Fries bekend. Friezen herkende je aan wat zij aten, zeiden en vooral ook deden.

Delen:

Reacties