Januari editie 2020

0

Folle lok en seine yn it nije jier! Wij wensen iedereen een prachtig, gezond en onbezorgd 2020 toe en daarom delen wij in deze editie tips van een aantal specialisten om daaraan bij te dragen.

Zo vertelt diëtist Mathilda Wijma van Diëtisten Friesland over zoutarm eten. Lastig? “Het is net als koffie zonder suiker. Je moet afkicken. Dat kan iedereen. De mensen die ik vanuit onze praktijk adviseer zoutarm te eten, geven na een tijdje allemaal aan dat ze het eten in een restau- rant vaak te zout vinden.” Om je een eindje op weg te helpen deelt Mathilda een handig recept met je op pagina 58.

Niet alleen Mathilda doet deze editie een duit in het zakje, ook budgetcoach Lida Muurling deelt een aantal handige tips. “Je kunt via Internet Bankieren online spaardoelen instellen, waar- door er steeds geld van de lopende rekening over wordt gemaakt naar een potje. Je ziet het potje steeds voller worden!”

Eruit halen wat erin zit: het maakt velen gelukkig! Zo ook zangeres Iris Kroes. Eind 2019 bracht Iris haar nieuwe EP ‘No Fire’ uit en werd ze het gezicht van de Omrin-campagne ‘Samen halen we alles eruit’. Bovendien start ze binnen- kort met een wereldtournee. Lees vanaf pagina 14 en verder hoe het nu gaat met deze ambiti- euze Friezin.

Wil je voor je plannen gaat maken weten wat de sterren dit jaar voor je in petto hebben? Spiek dan even in de jaarhoroscoop om te kijken wat 2020 je gaat brengen!

Van de redactie

Iris Kroes haalt eruit wat erin zit

Iris Kroes haalt eruit wat erin zit Afgelopen jaar verruilde zangeres Iris Kroes haar geboortedorp Drachten voor de Friese hoofdstad Leeuwarden. Het is niet de enige grote verandering in haar leven, want eind 2019 bracht Iris haar nieuwe EP ‘No Fire’ uit en werd ze het gezicht van de Omrin-campagne ‘Samen halen we alles eruit’. Bovendien start ze dit jaar met haar wereldtournee. “Ook ik haal alles eruit”, lacht ze.

Foto: 7L Photography

Friesland Post-jaarhoroscoop 2020

Friesland Post-jaarhoroscoop 2020 Cliché, maar waar: 2019 is omgevlogen! Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat er 366 dagen met nieuwe verrassingen op je wachten. Wil jij weten wat er het komende jaar staat te gebeuren?
Lees dan de Friesland Post-jaarhoroscoop van 2020!

Fryske lieveling: de els!

Fryske lieveling: de els! Je ziet haar in Fryslân overal: de zwarte els met haar prachtige wintersilhouet. Niet verwonderlijk want onze provincie is rijk bedeeld met water, en daar houdt deze meest voorkomende inlandse boom van. Vooral in dit koude seizoen komt de karakteristieke vorm van de boom mooi uit. Dit wordt nog geaccentueerd door de, bijna zwarte, groepen elzenproppen. Grillige exemplaren doen denken aan bomen in de Japanse prentkunst; zeer decoratief! Onze journalist/fotograaf Gert Tabak toont zijn liefde voor de els in deze nieuwe editie.

Een taboe doorbreken mét budgetcoach Lida

Een taboe doorbreken mét budgetcoach Lida Heb jij een gezellige, maar wel enorm dure decembermaand achter de rug? Of probeer je al maanden de eindjes aan elkaar te knopen? Dan heb je ongetwijfeld iets aan dit artikel! Ik ging in gesprek met budgetcoach Lida Muurling over geld besparen door te budgetteren én te bespreken.

Column over Broer

Column over Broer Annemarie Postma schrijft in haar nieuwste column over Broes, waar ze onlangs afscheid van heeft moeten nemen:
"Toen ik je voor het eerst zag paste je in de palm van mijn hand. Je was net geboren, een schattig eigenwijs, pluizig Fries stabijtje. Ik was meteen zó verliefd op je en kon mijn geluk niet op. Mijn eerste, eigen hond. Wat een rijkdom, en wat een (prachtige) verantwoordelijkheid."

5x onontdekte pareltjes in Leeuwarden

5x onontdekte pareltjes in Leeuwarden Wie aan Leeuwarden denkt, denkt al gauw aan de Oldehove en de Achmea Toren. Of bijvoorbeeld aan de Blokhuispoort en de mooie Prinsentuin. Allemaal toeristische trekpleisters en zeker een bezoekje waard. Maar Leeuwarden heeft nog veel meer te bieden. Wij hebben vijf bezienswaardigheden/hotspots op een rijtje gezet, die je wellicht wat minder bekend in de oren klinken.

Brei je eigen Friese musthawwe sokken

Brei je eigen Friese musthawwe sokken In de voorgaande jaren bedacht Akkelien Smink, van de Breimeisjes, op verzoek van Friesland Post drie breipatronen: voor een muts, sjaal en wanten. Ditmaal vroegen wij haar of ze sokken met een Fries tintje wilde maken. Akkelien was enthousiast en ging voortvarend aan de slag. Onderstaand legt de Friese breister stap voor stap uit hoe je de sokken kunt maken!

"Doe die zoutpot de deur uit"

Wie denkt aan zout, denk aan een ware smaakmaker. Los van dat onze aardappelen er lekker door smaken, heeft ons lichaam ook zout nodig. Ongeveer drie à vier gram per dag. We krijgen alleen ongemerkt veel meer binnen. Dat is schadelijk. Hoe verminder je de zoutinname?

Delen:

Reacties