November editie 2019

0

Waar de zon volop scheen tijdens de oogst 
van de kweeperen van Puur Fruit Uit de Boomgaard, kwam de regen enkele dagen later met bakken uit de lucht. Het is herfst, volop herfst. De uitgelezen kans om in een luie stoel te genieten van alweer een nieuwe, veelzijdige Friesland Post!

Zo lees je onder andere het verhaal van Sherida Spitse. De naam van deze Friezin heb je ongetwijfeld horen vallen tijdens het WK Vrouwenvoetbal. Sherida is namelijk de aanvoerster van de Oranjeleeuwinnen. Naast deze Oranjeleeuwin schittert ook Piet Paulusma in deze editie. Als weerman houdt Piet Paulusma zich dagelijks bezig met het voorspellen van de toekomst. Maar vraag hem naar zijn eigen toekomstplannen en er verschijnt een geheimzinnige glimlach op zijn gezicht. De bekendste weerman van Nederland zit boordevol verrassende ideeën, die hij in 2020 wil verwezenlijken.

Uiteraard staan niet alleen Bekende Friezen in de schijnwerpers! We staan ook stil bij De Overval in Leeuwarden van 8 december 1944. Op die dag werden 51 personen uit het Leeuwarder Huis van Bewaring bevrijd. Auteur Hessel De Walle schreef er een prachtig boek over getiteld ‘De Mannen van De Overval’. Meer over de overval, het bijbehorende boek én talloze andere interessante onderwerpen lees je in deze november-editie.

Piet Paulusma: zelf weer aan het roer

Piet Paulusma: zelf weer aan het roer Als weerman houdt Piet Paulusma (62) zich dagelijks bezig met het voorspellen van de toekomst. Maar vraag hem naar zijn eigen toekomstplannen en er verschijnt een geheimzinnige glimlach op z’n gezicht. De bekendste weerman van Nederland zit boordevol verrassende ideeën, die hij in 2020 wil verwezenlijken. Eén ding is echter zeker: het weer blijft de hoofdrol spelen. “Ik kan niet zonder het weer. Maar voor wie geldt dat eigenlijk niet?”

Foto: Elvin Boer

Met Fokko Bosker op zoek naar de paardenbijter

Met Fokko Bosker op zoek naar de paardenbijter De aanduiding paardenbijter klinkt alsof de libel een plaag is van viervoeters, maar het tegendeel is waar. Zij patrouilleert om paarden en koeien heen en jaagt juist op dazen en muggen die zich dicht op het lijf van de dieren ophouden. Daardoor dachten boeren vroeger dat de libel hun vee lastig viel, terwijl die zich opwierp als beschermer. Hoogste tijd voor eerherstel.
Ik zoek de glazenmakersoort in natuurgebied het Easterskar.

Ik Gaasterland.

Ik Gaasterland. In de nieuwe Friesland Post een prachtige fotoreportage van fotograaf Kees Muizelaar! Maak in de reportage kennis met de gezichten van Gaasterland!

Dokkum, de stad van

Dokkum, de stad van Dokkum is misschien niet de grootste stad van Fryslân, maar met haar prachtige historische stadskern zeker wel een van de mooiste! Wij belichten een aantal zaken die Dokkum maakt tot dat wat ze is ;-)

Oranjeleeuwin Sherida Spitse

Oranjeleeuwin Sherida Spitse Bij het afgelopen WK Vrouwenvoetbal heb je haar naam vast eens horen vallen: Sherida Spitse. Deze aanvoerster van de Oranjeleeuwinnen is geboren in Sneek en inmiddels uitgegroeid tot een van de beste voetbalsters ter wereld. Redenen genoeg om eens met haar in gesprek te gaan. Ze woont in Noorwegen en heeft een drukke agenda, maar voor ons heeft ze gelukkig even tijd.

Foto: Brendan Rousseau

De verzetsmensen hebben hun leven lang een knauw gehad door de oorlog

De verzetsmensen hebben hun leven lang een knauw gehad door de oorlog “Toen Henk Rijpkema, de laatste van de 26 overvallers op de Leeuwarder gevangenis op 18 november 2017 overleed, vond ik dat het de hoogste tijd was een boek te schrijven over die historische gebeurtenis nu 75 jaar geleden”, zegt auteur Hessel de Walle (1958). Deze herfst verschijnt het boek ‘De Mannen van De Overval’ bij Uitgeverij Wijdemeer in Dokkum. Aan de vooravond van de herdenking van De Overval door de Knokploegen in Fryslân (op 8 december 1944 waarbij 51 personen uit het Leeuwarder Huis van Bewaring werden bevrijd, red.) en het uitkomen van het boek, interviewen we De Walle.

Friezen om utens Paula Bos en Paulus Dijkstra

Friezen om utens Paula Bos en Paulus Dijkstra Paula Bos en Paulus Dijkstra zijn eigenaar van het jonge landbouwbedrijf Frylapte in Roemenië. Na jaren werken in en rondom de agrarische sector groeide bij het stel de ambitie om te ondernemen in het buitenland. Het werd het begin van Frylapte. Hoe vergaat het Paula & Paulus, die een passie voor vrijheid en ondernemen hebben, inmiddels zeven jaar later? Friesland Post zocht en kreeg contact met de jonge Friezen om utens en noteerde hun verhaal.

Glazenier Johannes Boersma over restauratiewerk

Glazenier Johannes Boersma over restauratiewerk Johannes Boersma uit Ee beheerst het vak van glazenier. Ramen van glas in lood in oude herenhuizen of kerken weet hij te restaureren. Ook het graveren, zandstralen en brandschilderen hoort tot zijn ambacht!

Delen:

Reacties