Februari editie 2019

0

Voor u ligt een prachtige wooneditie, waarin een aantal inspirerende Friezen aan het woord zijn. Zo sprak Irma, inwoner van ecodorp Frijlân: “Alles is tijdelijk en je weet sowieso niet hoe de wereld er over tien jaar uitziet.” Wij bezochten haar en de andere bewoners van het ‘dorp’ nabij Leeuwarden om te ontdekken hoe het is om met minimale middelen comfortabel te kunnen leven.

Jan Bosma uit Noardburgum (Noordbergum) zou er waarschijnlijk moeite mee hebben om minimaal te leven, want Jan is namelijk een groot lie ebber van radio’s. De verzameling van Jan mag groots genoemd worden, want in zijn schuur (lees: klein radiomuseum) ontdekten wij meer dan 170 (!) oude buizenradio’s. Bent u benieuwd naar Jan en zijn radio’s? Blader dan snel door naar pagina 35.

De redactie is dol op verhalen en dus gingen we op onze Facebookpagina op zoek naar dorpsvertellers. Naar aanleiding van deze oproep werden er massaal namen van dorpsvertellers met ons gedeeld. Zo ook de naam ‘Willem Weening’, gids van De Spitkeet. Het eerste verhaal in deze nieuwe reeks leest u op pagina 60 en verder. Wij wensen u veel leesplezier toe! De redactie

Interview met Marga Waanders

Interview met Marga Waanders Margaretha Caecilia Maria Waanders (59) luidt haar volledige naam. Sinds 31 oktober 2018 de eerste kroonbenoemde burgemeester van de fusiegemeente Waadhoeke. Daarvoor burgemeester van Dongeradeel en daar weer voor wethouder van Leeuwarden, waar Waanders ruim twee periodes in het college zat. Wij dronken een kopje koffie met de burgemeester en blikten met haar terug op het afgelopen jaar en keken uiteraard vooruit naar het nieuwe.

Haren wassen in een teiltje regenwater

Haren wassen in een teiltje regenwater Het waait onbarmhartig hier aan de Boksumerdyk net buiten Leeuwarden. De wind heeft vrij spel boven de weilanden van Dairy Campus, de grote buurman van de vrouwen die deelnemen aan ecoproject Frijlân. Ze hebben dit terrein van de gemeente Leeuwarden toebedeeld gekregen om er in tenten te wonen, groenten en bloemen te verbouwen én om te laten zien hoe je met minimale middelen toch comfortabel kunt leven.

Prachtig pastel

Prachtig pastel Een beetje kleur in huis is altijd goed, maar niet iedereen is fan hele felle kleuren. Gelukkig zijn pastelkleuren helemaal in dit jaar, dus leuke woongadgets met een subtiel kleurtje kunnen uw huis goed opvrolijken. De donkere dagen beginnen aan hun eind te komen en daarom is nu het perfecte moment om de lente alvast in huis te halen met de volgende hippe woonaccessoires.

Wonderbaarlijk hout in Langelille

Wonderbaarlijk hout in Langelille Allard (50) en Petra(50) van der Wal wonen in Langelille. Naast hun woning staat een grote schuur en daar weer achter stroomt de rivier de Tjonger. Het is een prachtig plekje aan het water en het echtpaar vertelt glunderend over de plannen die ze ermee hebben. Nu alweer bijna vijf jaar geleden stonden ze er heel anders voor. Het ging niet zo goed met de economie en Allard verloor zijn baan als calculator. 'Wat nu?' was de grote vraag. Toen nam hun leven een onverwachte, maar gelukkige wending. Wij gingen op bezoek bij Allard en Petra die tegenwoordig prachtige meubelstukken maken van hout!

Klein radiomuseum achter een knus Wâldhúske

Klein radiomuseum achter een knus Wâldhúske Jan (63) en Aukje Bosma wonen in Noardburgum. Achter hun knusse wâldhúske staat een schuur en in die schuur wacht een bijzondere verrassing: rond de 170 oude buizenradio's, of lampenradio's, zoals ze ook wel worden genoemd. Allemaal van Philips. Samen bestrijken ze een stuk radiogeschiedenis die loopt van 1927 tot ongeveer 1965. Toen ging Philips over op de zogenaamde transistorradio.

Wetenschap of marketing? - Column van Annemarie Postma

Wetenschap of marketing?  - Column van Annemarie Postma "We leven in een vreemd land. Terwijl het gedegen internationale onderzoek zich de afgelopen decennia opstapelt over hoe krachtig een plantaardig eetpatroon is tegen overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, maakt ónze overheid de groenten en het fruit duurder. Het is de wereld op zijn kop."

"Ons land loopt vollédig achter de wetenschappelijke feiten aan. Enkel en alleen vanuit politieke en economische belangen; de vlees- en zuivelindustrie bepaalt hier immers 15% van ons bruto nationaal product, er zijn dus veel belangen mee gemoeid. Nederland is een handelsland. Men is hier dan ook niet zozeer bezig met wat het gezondst is voor óns, maar wat het gezondst is voor de BV Nederland."

Benieuwd naar de rest van Annemarie haar column? Lees dan deze editie!

Sterren spotten in gemeente Waadhoeke

Sterren spotten in gemeente Waadhoeke Nee, we hebben geen Bekende Nederlanders of celebrities gespot in de Waadhoeke. We zijn op zoek geweest naar hele andere sterren, echte sterren. Deze bolvormige hemellichamen zijn door de lichtvervuiling niet altijd goed zichtbaar, maar op sommige plekken in Fryslân kunt u ze nog goed bekijken. Zo ook in de Waadhoeke. In deze editie een aantal prachtige foto's van Marcel Teensma en Inge Marije de Boer.

It ferhaal fan Harkema

It ferhaal fan Harkema Elk dorp had vroeger zijn verhalenverteller. In Fryslân zijn nog altijd verhalenvertellers te vinden. Storytellers kennen hun omgeving vaak heel goed, de natuur en de aard van de mensen. Sommige ingrediënten berusten op werkelijkheid, andere worden overtrokken en berusten op fantasie. In deze nieuwe serie (It ferhaal fan) laten we maandelijks een dorpsverteller aan het woord. Willem Weening (1951) uit Harkema trapt af. Weening doet al 28 jaar vrijwilligerswerk voor openluchtmuseum-themapark De Spitkeet in zijn woonplaats, waar hij elke dag te vinden is. Het is dan ook de locatie waar we Willem interviewen!

Delen:

Reacties