Januari editie 2019

0

Vorig jaar stond onze januari-editie in het teken van het roer omgooien. Dit jaar is dit net even anders. Want er is ook niks mis met het behouden van het oude vertrouw- de. Dit weet ook Jan Gerrit Sprietsma uit Dokkum. Hij verzamelt al jaren VW-kevers én miniaturen en hij is niet van plan om deze verzameling binnenkort vaarwel te zeggen. Kunt u uw nieuwsgierigheid naar Jan Gerrit zijn collectie niet bedwingen? Blader dan snel door naar pagina 54.

Iemand die ook weinig veranderd is, is Nolda Kuiper uit Leeuwarden. Zij maakt al sinds jaren ’70 dezelfde ‘stimpestamp’ en daar zijn haar (klein)kinderen maar wat blij mee. “Beppe doet er liefde in”, zo vertelde kleinzoon Daniël ons. Het recept van Nolda en de beelden van haar stamppot vindt u op pagina 31 en verder.

Niet iedereen houdt van veranderingen, maar geen leven ontwikkelt zich zonder veranderingen. Het nieuwe jaar is altijd een mooi moment om even stil te staan
en te bepalen wat u zichzelf en anderen in het nieuwe jaar toewenst. Zoekt u hiervoor bevestiging en/of wilt u alvast een inkijkje in wat het nieuwe jaar gaat brengen? Lees dan de jaarhoroscoop van Natasja Kuipers eens.

Wat wij in ieder geval hopen, is dat u een gezond en gelukkig jaar tegemoet gaat. Zonder of mét positieve wendingen!

De redactie

Friesland Post-jaarhoroscoop 2019

Friesland Post-jaarhoroscoop 2019 Het nieuwe jaar begint en dat betekent dat er 365 dagen met nieuwe verrassingen voor de deur staan. Wilt u weten wat u het komende jaar te wachten staat? Lees dan de Friesland Post-jaarhoroscoop van 2019!

Bobsleeër Dennis Veenker

Bobsleeër Dennis Veenker Het wereldbekerseizeon van het bobsleeeën is losgebarsten in het weekend van 8 en 9 december jl. De World Cups brengen de Friese bobber Dennis Veenker deze winter weer over de hele wereld. Het reizen, het teamwerk en de adrenalinekick van een afdaling zorgen ervoor dat Dennis met het Nederlandse team dagelijks hard werkt om beter en sneller te worden. Het ultieme doel is deelname aan de Olympische Spelen in 2022. Nu nog een nieuwe hoofdsponsor en dan staat niets meer in de weg om dat doel te bereiken.

Brei je eigen Friese 'musthawwe' wanten

Brei je eigen Friese 'musthawwe' wanten Vorig jaar bedacht Akkelien Smink, van de Breimeisjes, op verzoek van Friesland Post een patroon voor een gebreide sjaal. In navolging op de muts van 2017. Ditmaal vroegen wij haar of ze Friesland Post-wanten wilde maken. Akkelien was enthousiast en er kwam meteen een idee haar hoofd 'binnenhuppelen'. Hiernaast legt de Friese breister stap voor stap uit hoe u de wanten kunt maken!

De lekkerste stamppot van Fryslân

De lekkerste stamppot van Fryslân Welke Beppe maakt de lekkerste stamppot van Fryslân? Deze vraag stelde Friesland Post op haar Facebookpagina. "Beppe Nolda! Haar stimpestamp is onovertroffen!", was de reactie van de familie Kuiper. Allemaal komen ze graag langs in Bilgaard (een wijk in Leeuwarden) voor een bordje van deze speciale andijviestamppot. Nolda's zoon Janko maakt het zelf ook geregeld. Maar volgens de kleinkinderen is die toch niet hetzelfde. "Beppe doet er liefde in", verklaart kleinzoon Daniël!

Drie historische highlights in Beetsterzwaag

Drie historische highlights in Beetsterzwaag In de parel van Opsterland, zoals Beetsterzwaag ook wel genoemd wordt, zijn talloze prachtige, historische gebouwen te vinden. Wat dacht u bijvoorbeeld van het armenhuis of huize Lyndenstein? Wij vertellen u graag meer over drie andere historische highlights in Beetsterzwaag. Neem een duik met ons in de tijd!

Het opmerkelijke Eysingahuis

Het opmerkelijke Eysingahuis Wonen in een Rijksmonument; het is bijna niet voor te stellen. Toch is de geschiedenis van het Eysingahuis te Beetsterzwaag nog interessanter dan de aanduiding ‘monument’. De woning heeft namelijk naast vele bewoners ook vele functies gehad. Terug in de tijd in het authentieke Beetsterzwaag!

Verliefd op de Volkswagen Kever

Verliefd op de Volkswagen Kever Jan Kever wordt hij wel genoemd. Jan Gerrit Sprietsma (1964) is namelijk al meer dan veertig jaar verliefd op de Volkswagen Kever. "Het is gewoon een prachtige auto", zegt de Dokkumer. "Zijn rondingen en schattige uitstraling hebben me altijd gefascineerd. En van het geluid van de VW-motor krijg ik ook nooit genoeg, en al helemaal niet van het geluid van een luchtgekoelde boxermotor. Daar mag je me voor wakker maken, die zijn zeldzaam! Volkswagen maakt ze niet meer. In 1978 rolde de laatste van de band."

Natuurinclusieve landbouw - in verschillende tinten groen

Natuurinclusieve landbouw - in verschillende tinten groen Tien miljoen euro heeft landbouwminister Carola Schouten uitgetrokken voor natuurinclusieve landbouw in de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Dit werd in november 2018 bekendgemaakt. Deze investering is onderdeel van de zogeheten regio deals, die het kabinet heeft gesloten. Met het geld moet invulling gegeven worden aan de landbouwvisie van de minister en daar hoort een duurzaam, natuurinclusief platteland bij. Maar wat betekent dat precies? Wat zijn de gevolgen voor de boeren? En wat zullen natuurliefhebbers hiervan merken?

Delen:

Reacties