Februari editie 2020

0

Wat maakt dat jij je thuisvoelt op de plek waar je woont? Is het de inrichting van jouw huis, het landschap in jouw leefomgeving of toch het dorp waar je woont? In deze wooneditie is aandacht voor alle genoemde aspecten!

Zo dook onze journaliste Sandra Put in de wereld van ‘smart homes’. Ze sprak voor deze reportage onder andere met de broers Jasper (41) en Jorrit (39) van Deynen. Samen met hun twee andere broers runnen zij nu al ruim tien jaar een eigen zaak met allerlei technologische snufjes. Zij hebben al menig huis ‘slim’ gemaakt, waaronder die van henzelf.

Waar zij zich richten op het comfort binnen in een woning, richten besturen en dorpsbelangen zich op het leven buitenshuis. “Ik durf wel te stellen dat een dorpshuis het goud is van de samenleving”, aldus Titus Sijmonsma van de Stichting Doarpswurk. Journaliste Nynke van der Zee sprak hem én drie andere partijen uit Fryslân uitgebreid over het belang van dorpshuizen in Fryslân.

Ook onze landschapsjournalist Fokko Bosker houdt zich bezig met het leven buiten de deur. Hij ging deze maand op bezoek bij de kolganzen in de Lendevallei en ervaarde een ‘bijtende kou’, waarna hij ongetwijfeld thuis voor de kachel kroop om zijn prachtige verhaal te schrijven. Lees je mee vanaf pagina 16?

The Homesick timmert aan de weg

The Homesick timmert aan de weg De Friese band The Homesick timmert lekker aan de weg. Vorig jaar zetten Jaap van der Velde, Elias Elgersma en Erik Woudwijk hun handtekening onder het contract bij het Amerikaanse platenlabel Sub Pop, onder andere bekend van het debuutalbum van Nirvana. Met plannen voor een Europese tour om hun nieuwe album ‘The Big Exercise’ te promoten ligt de wereld aan hun voeten.

Foto: Meghan Bruinen

Met Fokko Bosker op zoek naar de kolgans

Met Fokko Bosker op zoek naar de kolgans Vanaf de waterplas in de Catspoolder ten zuiden van Wolvega drijft het gakken van de herrieschopper eersteklas me tegemoet. De wind staat precies goed, een beetje van de snelweg A32 af, zodat het voortdurende dreunen van het passerend verkeer verwaait. Vanuit de nieuwe kijkhut Catskieker is het uitzicht over het meertje fenomenaal. Een formatie kolganzen strijkt neer om zich op te maken voor de nacht.
De Lendevallei biedt hen een perfecte rustplaats.

Foto: Dico de Klein

Puur, natuur & groen

Puur, natuur & groen Komend voorjaar gaan we terug naar de basis. Ons huis moet een plek zijn waar we ons even terug kunnen trekken na een drukke werkdag. Het moet een plek zijn waar we goed kunnen ontspannen en kunnen bijkomen van alle prikkels die we op een dag binnen krijgen. Klinkt goed toch? Natuurlijke kleuren en materialen voeren de boventoon: aardetinten, hout en steen zijn hiervan goede voorbeelden. Onze inspiratie haalden we onder andere uit Japan. Heb jij al eens gehoord van het begrip ‘Wabi Sabi’?

Foto: Be Pure Home

Unieke uitvaartkisten van de Kistemakker

Unieke uitvaartkisten van de Kistemakker “Er zijn maar twee zekerheden in het leven, dat is de dood en de verandering. Steeds meer mensen willen hun eigen uitvaartkist bij hun leven uitkiezen. Tegenwoordig is de dood gelukkig weer meer verweven met het leven. We mogen erover nadenken en onze wensen kenbaar maken en afstemmen op de persoon. Geborgen heengaan is voor mij net zo belangrijk als geborgen op aarde komen.” Was getekend, of beter was getimmerd, Hindrik Ype de Vries (53), De Kistemakker uit Poppenwier (Poppingawier).

Slimme huizen maken leven comfortabel

Slimme huizen maken leven comfortabel Stel je een huis voor waarin alle elektronische apparaten met elkaar ‘praten’ en op afstand te bedienen zijn. Is dat toekomstmuziek? Welnee! De zogeheten smart home-producten bestaan al en bieden ons comfort, veiligheid en energiezuinigheid.

Wonen in een driedimensionaal kunstwerk

Wonen in een driedimensionaal kunstwerk Luciënne Meinsma en haar echtgenoot Peter Westerhof bewonen een wel heel kleurrijk huis, in wat wel de Papegaaienbuurt van Drachten wordt genoemd. “Die naam is niet altijd aardig bedoeld, maar wij zijn het als een geuzennaam gaan beschouwen”, lacht Luciënne. “Dit is een driedimensionaal kunstwerk!”

Een ode aan Hotze de Roos

Een ode aan Hotze de Roos Wie heeft er als kind niet meegeleefd met de spannende avonturen van de broertjes Klinkhamer? In hun boot de Kameleon voeren Hielke en Sietse door het Fryslân van de jaren vijftig. De schrijver van de beroemde jeugdboekenserie Hotze de Roos zou 24 november 2019 110 jaar zijn geworden.

Foto: Uitgeverij Kluitman

Dorpshuizen: goud van de samenleving

Dorpshuizen: goud van de samenleving De wekelijkse zangclub, het maandelijkse biljartkampioenschap of de jaarlijkse toneeluitvoering. Het dorpshuis is van oudsher dé plek waar dorpsbewoners elkaar treffen. Maar is dat anno 2020 niet een beetje een achterhaald concept, zo’n plaatselijke ontmoetingsplek? “Nee”, is het heldere antwoord van drie fanatieke dorpen die zich met hart en ziel inzetten voor hun dorpshuis. “It doarpshûs foarmet de ferbining yn ús mienskip.”

Delen:

Reacties