Maart-editie 2021

0

In de maart-editie van Friesland Post zien we hoe uit passie mooie dingen voorvloeien. We spreken acteur Michael de Roos over zijn acteercarrière die begon bij een Sneker theatergroep. Zijn bezieling bracht hem al tot in Amerika op de planken. En Josse Pietersma uit Franeker, die de vurige wens had het verhaal van de Friezen in de Vijfde Kruistocht te vertellen. Toen het niet lukte om er een documentaire van te maken, bundelde hij zijn krachten met striptekenaar Roelof Wijtsma en dat leidde tot een gelauwerd literair stripverhaal. Of Herman van Vliet en Pyt Sipma, die biologisch brood van op Friese bodem geteelde tarwe wilden maken. Niet te doen, werd er gezegd. Maar het lukte ze toch.

Dit en nog heel veel mooie en boeiende verhalen lees je deze maand in Friesland Post. Bestel ‘m snel!

Acteur Michael de Roos, van Sneker theater naar grote filmset

Acteur Michael de Roos, van Sneker theater naar grote filmset Van theater, film en series, tot presentatie en voice-overwerk. Acteur en voormalig inwoner van Sneek Michael de Roos heeft izch de afgelopne jaren tot een ware duizendpoot ontwikkeld .Sinds 2014 vertolkt hij ook de rol van rechercheur Alex de Boer in GTST.

Fokko Bosker bezoekt het Noarderleech

Fokko Bosker bezoekt het Noarderleech In het natuurgebied het Noarderleech van It Fryske Gea ontvouwde zich in het najaar van 2006 een drama, dat uitmondde in de wonderbaarlijke redding van 150 paardeien die verrast waren door een plotselinge stormvloed. Fokko Bosker bezoekt het gebied en het reddingsactiemonument in de Dobbe.

Friese overgewichtpreventie

Friese overgewichtpreventie De cijfers liegen er niet om. Sinds 1980 wordt de hele Nederlandse bevolking alsmaar zwaarder. Zo’n 50,4 procent van de Friezen kampt met overgewicht en dat betreft niet alleen volwassenen. Ook een op de zeven kinderen is te zwaar. Verschilende initiatieven in Fryslân bundelen hun krachten in de Friese preventieaanpak, voor een gezondere toekomst.

Tutingheim, een verdwenen stadje bij Berltsum

Tutingheim, een verdwenen stadje bij Berltsum In het noordoostelijke gedeelte van het dorp Berltsum wordt op een oude kaart T’Uytkom genoemd. Klaarblijkelijk heeft daar een zelfstandig kerkdorp gelegen. Historicus Kerst Huisman vertelt over het verdwenen stadje bij Berlikum.

Geschiedenisles en een spannend verhaal: Jelmer

Geschiedenisles en een spannend verhaal: Jelmer Het stripverhaal over de Fries Jelmer in de Vijfde Kruistocht heeft een vermelding gekregen op de leeslijst van literaire strips voor het voortgezet onderwijs. Het verhaal is een geschiedenisles en literatuur in een. Makers Josse Pietersma en Roelof Wijtsma verteller erover in Friesland Post.

Biologisch tarwebrood van Friese bodem

Biologisch tarwebrood van Friese bodem Brood van op Friese bodem geteelde tarwe, dat klinkt niet vreemd. Toch komt baktarwe nagenoeg zelden van Frise grond en daar moest verandering in komen, vonden Pyt Sipma en Herman van Vliet. Dat is ze gelukt.

Delen:

Reacties