Mei editie 2018

0
In mei leggen alle vogels een ei. Zo ook de grutto! Onze journalist Fokko Bosker ging op zoek naar de weidevogel én hij moest goed zoeken om het dier te vinden. Waar men vroeger ‘struikelde’ over de grutto’s, is dit vandaag de dag niet zo van- zelfsprekend meer. De dag nadert dat de grutto een zeldzame verschijning is. Deze editie van Friesland Post bevat meer verhalen over zeldzame verschijningen.
Uniek zijn bijvoorbeeld de foto’s die gemaakt zijn in de Tweede Wereldoorlog. In het archief van Fen Fryske Groun zijn echter nog een flink aantal bijzondere beelden te vinden. Blader snel door naar pagina 61 om de foto’s te bekijken. Piet Hoekstra vertelt op zijn beurt over ‘Potatoes go wild’. Het uiteindelijke doel van dit project? De bezoekers laten zien wat er allemaal op Friese grond verbouwd kan worden én bovenal de diverse gewassen van deze tijd maken.
Kortom, voor u ligt een Friesland Post vol bijzondere verhalen. Heeft u zelf een verhaal met een uniek tintje dat u met ons wilt delen of heeft u een andere redactie- tip? Heeft u bijvoorbeeld een bijzondere hobby of bent u onlangs een interessant project gestart? Stuur dan een e-mail naar redactie@frieslandpost.nl en wie weet nemen wij contact met u op.

Nieuwe avonturen van Hielke en Sietse

Nieuwe avonturen van Hielke en Sietse De herhalingen van De Kameleonfilms op televisie trekken ieder jaar honderdduizenden kijkers en bij iedere herhaling loopt de mailbox van regisseur Steven de Jong vol met vragen naar een vervolg. In opdracht van NPO3 en omroepcombinatie kro/ncrv maakte hij een tv serie rond de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. De serie bestaat uit maar liefst twaalf afleveringen en werd mede nu gemaakt, omdat Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa is, maar een samenwerking kwam niet van de grond.

Foto: Lizanne Beenen

Met Fokko Bosker op zoek naar de grutto

Met Fokko Bosker op zoek naar de grutto 'Doe de groeten aan de grutto', allitereert mijn partner snedig voordat ik in de auto stap, met de fiets achterop in het rek, voor een rondje door het vogelrijk van It Fryske Gea in de zuidwest-hoek van Fryslân. Wat vroeger een vanzelfsprekendheid was, je struiKelde zowat over de grutto's, kieviten en scholeksters, is dat tegenwoordig allang niet meer. Sterker nog, de dag nadert dat de grutto een zeldzame verschijning is. De soort balanceert op het randje.

Foto: Hans Pietersma

De visafslag in Lemmer

De visafslag in Lemmer Lemmer stond eeuwenlang bekend om de haar vishandel in Nederland. De bekende 'Lemster Bokkens' dienden als handelsartikel. Geruime tijd draaide alles in Lemmer om de visserij. Honderden mensen verdienden hier hun brood mee. De penetrante doch kenmerkende geur van visrokerij, viszouterij en nettentaanderijen hing beschermd in de vissersplaats Lemmer. Tot de bouw van de Afsluitdijk.

Turfrace Smallingerland 2018

Turfrace Smallingerland 2018 Sprintwedstrijden op de Fluezen, hardzeilen op de Snitser Mar, luikkleden die met schalklatten en keggen zijn bevestigd, en een kleurstelling - groen, bruin, crème- die al tweehonderd jaar niet in gewijzigd. Is er een Friese Watersport die Meer tot de verbeelding spreekt dan het Skûtsjesilen? Het wedstrijdzeilen met kleine, smalle platbodems die werden gebouwd om turf, mest en andere lading over ondiepe vaarten tot bij de Friese boerderijen te brengen, is een traditie die teruggaat tot het begin van de negentiende eeuw, toen beroepsschippers in tijden van weinig werk een beetje extra geld probeerden te verdienen met hun tjalk.

Foto: Dieuwke van der Heide

Varen in De Wieden

Ten zuiden van Wolvega, op de grens van Overijssel en Fryslân, ligt het natuurgebied De Wieden, als onderdeel van nationaal park Weerribben-Wieden (gesticht in 1992). Aan onze kant van de grens sluit rottige Meente er Mooi bij aan, en zo vormt het samen een prachtige ecologische structuur. Het is een rijk gebied voor vogels en planten. We maken een vaartocht met een gids van natuurmonumenten en genieten met al onze zintuigen van dit indrukwekkende stuk natuur.

Blitzkrieg, de inval in Nederland

Blitzkrieg, de inval in Nederland Nederland in de dagen voor en na de Duitse inval.

Het Friese land zakt

Het Friese land zakt Honderden miljoenen euro’s aan overheidsgeld zijn er in de laatste halve eeuw gestoken in een lager waterpeil. Boeren kregen zo het ideale land. Maar deze droom heeft een keerzijde: het Friese veenweidegebied verdwijnt.

Foto: Bert de Jong

Boerenboter van Pieter Peit's Hoeve

Boerenboter van Pieter Peit's Hoeve Op een grijze dag, midden in de lente, stappen wij de boerderijwinkel van de Pieter Peit’s Hoeve binnen. Een vleugje nostalgie komt ons tegemoet en de geur van de ambachtelijke roomboter neemt ons mee terug in de tijd. Dat het 2018 is, valt enkel af te zien aan die ene machine die Rinske bij hoge uitzondering gebruikt tijdens het boter maken.

Foto: Tom Coehoorn

Delen:

Reacties