April editie 2018

0

De winterjassen mogen de kast weer in, de bloemen doen hun uiterste best om het verschil te maken en de lammetjes springen enthousiast rond in het weiland. Kortom, het voorjaar is begonnen!

Een frisse start begint voor veel Friezen met de voorjaarsschoonmaak en het tuinklaar maken! Daarom hebben wij onze lezers gevraagd om schoonmaak- en tuintips. Tips uit grootmoederstijd welteverstaan. In onze rubriek ‘Oma weet raad’ maakt u onder andere kennis met Astrid Gerritsma. Zij kan u precies vertellen, hoe u de ramen het beste kunt wassen.

Daarnaast nemen wij u in deze editie
mee naar Doetie’s geitenboerderij in Jubbega. U maakt kennis met de geiten, de (pas)geboren lammetjes en de heerlijke geitenkaas die de succesvolle Doetie maakt! Een andere vrouw waar u in deze editie kennis mee zal maken is Tamara. Zij is schaapsherderin! Deze natuurlie ebster gaf ons een kijkje in het leven van een schaapsherder die zorg verleent door mensen in contact te brengen met de natuur.

De schattige lammetjes van Doetie en Tamara kunt u niet in huis halen, maar met behulp van onze doe-het-zelf-tips komt het voorjaar toch nog binnenshuis.

Veel plezier gewenst tijdens het lezen van deze voorjaarseditie!

Welkom in de wereld van zorgherderin Tamara

Welkom in de wereld van zorgherderin Tamara Een felle zon schIjnt over de weIlanden In de buurt ten noorden van Oldeberkoop. Een schrale februariwind waaIt ons in het gezIcht als we op een zandpad de auto neerzetten. De sloten zIjn in deze laatste week van de sprokkelmaand bevroren. Toch wordt het weer voorjaar! In een omheind stuk land dartelen de lammetjes van de schaapskudde, die Tamara van den Bosch (32) hoedt, uItgelaten om de ooIen. Welkom In de wereld van zorgherderin Tamara, want de jonge vrouw heeft nIet alleen de zorg voor de kudde schoonebeker heIdeschapen, maar ook voor mensen dIe extra aandacht nodIg hebben. Zij gaan met de herders mee om hand- en -spandIensten te verrIchten

WaterConnecting 2018

WaterConnecting 2018 WaterConnecting 2018 Is een groot onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 (lF2018). En dat nIet alleen! Leeuwarden mag zichzelf al geruime tijd Capitcal of Watertechnology noemen. Fryslân is rijk bedeeld als het gaat om waterInstItuten. Zo zIjn onder andere wetsus, watercampus, wateropleIdIngen, waterallIance gevestIgd in onze provIncIe. Fryslân is mede hIerdoor koploper op het gebIed van kennIs en technologIe van water. WaterConnectIng 2018 is in het leven geroepen om mensen in aanrakIng te laten komen met het FrIese water!

Freubelend het voorjaar in!

Freubelend het voorjaar in! De lente staat weer voor de deur en dat merkt u vast aan alles: de lucht voelt frIsser,
de jas kan af en toe uIt en voorzIchtIg groeIen de nIeuwe blaadjes weer aan de bomen. Hoog tIjd om de knutselspullen tevoorschIjn te halen en het stof van de verfkwasten te blazen. Met deze doe-het-zelf-tIps komt u de lente zeker plezIerIg door!

Blik op Ameland

Blik op Ameland Op Ameland vindt u vier prachtige dorpjes, te weten: Nes, Ballum, Hollum en Buren. Ieder dorpje heeft zijn eigen dorpskarakter. Het Waddeneiland is in een dag te verkennen en dus kunt u tijdens een dagje Ameland alle dorpjes bezoeken. Ontdek de knusse winkeltjes, de musea en duik in de interessante geschiedenis van het bewoonde eiland!

Voorjaartips van Friese oma's

Voorjaartips van Friese oma's Welke huis-tuin-en-keukentips, die goed van pas komen in het voorjaar, hebben onze lezers mogen ontvangen van hun oma’s? Wij waren enorm benieuwd en dus plaatsten wij een oproep op Facebook en Instagram. wij kregen talloze tips binnen en delen de pareltjes (mét de namen van de oma’s erbij) graag onderstaand met u.

De sfeer van het oude behouden

De sfeer van het oude behouden Een hoog Clous van Mechelen-gehalte, is misschien wel de beste omschrijving als we het atelier van Randolph Algera (53) aan de Woudsterweg in Heerenveen binnenstappen. Clous van Mechelen? Ja, de componist die de muziek componeerde voor het klassieke reclamefilmpje van Grolsch: vakmanschap is meesterschap! Negen van de tien Nederlanders weten dan meteen waar het over gaat. Dat gevoel dus. Randolph is ook vakman, hij is restaurator van art- decor. Nee, ‘geen restaurateur, die werkt in een restaurant’, is de eerste opmerking die Algera maakt als hij zich heeft voorgesteld.

Lentekleuren op een hoog niveau

Er komt steeds meer kleur in de tuin; daar waren we wel aan toe na die natte winter. Meestal hebben we het dan over de kleuren van vroegbloeiende vaste planten, en vooral over lentebolgewassen zoals o.a. tulpen, blauwe druifjes, narcissen en sneeuwroem. Vaak wordt vergeten dat we het feest ook op een wat hoger niveau kunnen voortzetten: in voorjaarsbloeiende struiken. elk jaar verrassen die heesters ons, als ze op hun goede plek staan, met veel kleurrijke bloesem. Dat is dus nog meer genieten in de lente!

Dromen over bruisend Tsjûkemar

Dromen over bruisend Tsjûkemar Er is al bijna een half miljard euro in de Friese meren gestoken. De Tsjûkemar is een inspirerend vervolg. Het initiatief ligt bij aanjagers uit de regio. Opdat het meer niet alleen maar voor passanten is.

Delen:

Reacties