Mei editie 2020

0

In deze bijzondere periode proberen wij op verschillende manieren ons steentje bij te dragen. Zo hebben we talloze exemplaren van Friesland Post beschikbaar gesteld voor bewoners van verzorgingshuizen en hebben we kosten noch moeite gespaard om jullie een prachtige mei-editie te bezorgen. Een editie met doe-het-zelf-tips, mooie foto’s, extra puzzels en prachtige verhalen!

Zo gingen wij onder andere in gesprek met de heer Van der Lei. Hij maakte de Tweede Wereld-oorlog en de Bevrijding van heel dichtbij mee als tienjarig jongetje. Zijn indrukwekkende verhaal werd opgetekend door journalist Henk van der Veer en is te vinden op pagina 18.

Onze journaliste Janna van der Meer maakte 
op haar beurt, tezamen met fotograaf Tom Coehoorn, een prachtige reportage over Hélène Vijver. Deze dirigente van een popkoor, zangeres en zanglerares verzamelt oude, bijzondere kin-derwagens en die verzameling laten wij maar wat graag aan jullie zien. Met het oog op een mogelijke geboortegolf na deze coronacrisis kan menigeen zo ook alvast inspiratie opdoen!

We hopen van harte dat je met deze veelzijdige editie even kunt ontsnappen aan alle hectiek en wensen je veel succes, sterkte en gezondheid toe voor nu én later.

Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog In de mei-editie een aantal bijzondere beelden uit de Fen Fryske Groun van 1946.

Indrukwekkend verhaal van Lourens van der Leij over de meidagen

Indrukwekkend verhaal van Lourens van der Leij over de meidagen Lourens van der Leij (85), onderwijsvernieuwer uit de vorige eeuw, maakte als tienjarig jongetje de bevrijding van Gersloot mee, waar z’n vader hoofd van de school was. Die bevrijding in het dorp bij Heerenveen ging niet zonder slag of stoot. Het schoolhuis in Gersloot kwam in de vuurlinie te liggen tussen wegtrekkende Duitsers en oprukkende Canadezen. Van der Leij, onderwijsman pur sang, weet het nog als de dag van gister wat er op die 13de en 14de mei van het bevrijdingsjaar 1945 gebeurde. Een oud-schoolmeester vertelt.

Met Fokko Bosker op zoek naar watervlug onderdeurtje

Met Fokko Bosker op zoek naar watervlug onderdeurtje Het is goed voor te stellen dat grote delen van Fryslân tot in de 19e eeuw uit ondoordringbare moerassen bestonden. Water, riet, knoestig kreupelhout en broekbos bepalen nog altijd het aanzien van Petgatten De Feanhoop waar de Kraanlannen onderdeel van uitmaken. Het natuurgebied van It Fryske Gea biedt een schuilplaats aan de schuwe dodaars, de kleinste fuut van Europa. Het vergt speurwerk en veel geduld om het watervlugge onderdeurtje te spotten.

Tuinieren in samenwerking met de natuur

Tuinieren in samenwerking met de natuur Het is genieten als er veel vogels, vlinders, insecten en andere dieren in jouw tuin zijn, en dat je weet waar de kleine salamander op een geheim plekje overwintert. Veel dieren verplaatsen zich van tuin tot tuin, een soort eilandhoppen. Het is niet moeilijk om van jouw tuin zo’n levendige ‘biotoop’ te maken. Bovendien weten we allemaal door de actie ‘tegel eruit, plant erin’, dat het beter is voor de waterhuishouding in Nederland om te gaan voor groen. Onze journalist en fotograaf Gert Tabak vertelt je alles over tuinieren in samenwerking met de natuur.

Fryslân houdt zijn Fryske hinnen in ere

Fryslân houdt zijn Fryske hinnen in ere Het Fryske hin is een oud-Nederlands en zeldzaam hoenderras. Deze hoenders waren in staat om hun eigen kostje bij elkaar te zoeken en scharrelden in het verleden op menig Fries boerenerf. Met de introductie van ‘betere’ buitenlandse nutsrassen dreigde het Fries hoen te verdwijnen. Liefhebbers zorgen ervoor dat dit ‘Frysk’ levend erfgoed behouden blijft.

Engelse kinderwagens in Pingjum

Engelse kinderwagens in Pingjum Als het gaat om kinderwagens is de Engelse Silver Cross Wilson uit de jaren zestig en zeventig het neusje van de zalm. Het iconische design van deze Bentley onder de kinderwagens straalt stijl en kwaliteit uit. “Ze behoren tot de mooiste in de wereld”,
zegt Hélène Vijver (56), helemaal verliefd. “En het niveau van ambachtelijke afwerking is ongekend.”

Haal de lente in huis met deze DIY's

Haal de lente in huis met deze DIY's Eerlijk is eerlijk: de verveling slaat in veel huishoudens toe! In deze gekke tijd zijn spelletjes op de iPad, stoepkrijten buiten en de zoveelste Netflix-serie niet meer activiteiten waar we voor van onze stoel afspringen. Tijd voor wat andere activiteiten dus. Met onderstaande knutseltips ben je heerlijk actief bezig, haal je de lente in huis en vergeet je voor even de wereld om je heen.

Foto: ElsaRblog

Duik mee in de wereld van de garnalenvisserij

Duik mee in de wereld van de garnalenvisserij Imposante schepen met aan de zijkant grote ‘klauwen’. In de volksmond staan deze bijzondere schepen ook wel bekend als garnalenkotters. Tientallen meeuwen cirkelen in groepjes rond deze schepen in actie. Klaar om een graantje mee te pikken van het lekkers, wanneer de netten vol glimmende garnalen worden opgehaald. Ook andere verdwaalde zeebewoners houden zich op tussen de vangst. Deze verstekelingen mogen terugkeren naar de vertrouwde zilte zee; met argusogen nagekeken door likkebaardende meeuwen. Garnalenvissen is een oud ambacht. We duiken in deze bijzondere wereld. Duik je mee?

Delen:

Reacties