April editie 2020

0

In deze editie herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en hiermee de Bevrijding 75 jaar geleden. Zo ging onze journalist Henk van der Veer in gesprek met Henk Smid en Marten Tienstra. Beide heren zijn betrokken zijn bij het programma ‘Hylpen 75 jaar bevrijd’. Aan de vooravond van het uitgebreide programma zijn ze behoorlijk druk met de organisatie, maar ze weten waarvoor ze het doen: “Historisch besef bijbrengen”.

Iemand die ons ook een stukje besef bijbrengt is BN’er Sipke Jan Bousema. “Fryslân moet een provincie zijn waar iedere Fries zich veilig, vrij en vertrouwd voelt; ongeacht je seksuele geaardheid of identiteit. Daar sta en vecht ik voor.” Zijn persoonlijke verhaal lees je vanaf pagina 14.

Wij wensen jou namens de redactie van Friesland Post een prachtige maand toe, waarin ruimte is voor het maken van vrije keuzes, op welk gebied dan ook!

Sipke Jan Bousema

Sipke Jan Bousema Hij werd overstelpt met reacties na zijn ‘regenboogbetoog’ tijdens het tv-programma First Dates op Valentijnsdag. Sipke Jan Bousema (43) leest een van de vele reacties voor, waarin een meisje vertelt dat ze vanwege haar seksuele geaardheid weg is gegaan uit Fryslân. “Zo’n bericht raakt me, maakt me intens verdrietig. Fryslân moet een provincie zijn waar iedere Fries zich veilig, vrij en vertrouwd voelt; ongeacht je seksuele geaardheid of identiteit. Daar sta en vecht ik voor. Ik voelde me soms net de Grutte Pier van onze regenboog-gemeenschap.”

Met Fokko Bosker op zoek naar de krakeend

Met Fokko Bosker op zoek naar de krakeend Het is kommer en kwel in de natuur. Het aantal planten- en diersoorten neemt ook in Nederland zorgwekkend snel af. Een lichtpuntje is daarom al snel een vreugdevolle verschijning. In het natuurgebied Diakonievene van It Fryske Gea ga ik vandaag op zoek naar een succesverhaal in tijden van misère. De krakeend maakt het wonderwel goed.

Fries bankstel gooit roer oom

Fries bankstel gooit roer oom Twee Friezen Christine Cuperus (40) en Jacob Jansma (46) hadden beide 20 jaar een prima baan bij een (Rabo)bank in Nederland. Toch ging het roer in 2018 volledig om en koos het stel voor een avontuurlijk bestaan op Curaçao. Daar op de Nederlandse Antillen runnen ze nu een appartementencomplex, een duikschool en is Jacob personal trainer. Zo maakte hij van zijn passies, duiken en kickboksen, z’n beroep. Waarom verlieten Christine en Jacob twee jaar geleden Fryslân voor Curaçao? Wat ging eraan vooraf? Hoe ziet hun leven daar op het tropisch eiland eruit? Voldoet het aan de verwachtingen tot nu toe? Hoe onderhouden ze het contact met Fryslân? Een interview met Friezen om utens, die inmiddels niet meer met z’n tweetjes zijn, kleine Xem maakt het gezin compleet!

Fluitend door Bolsward

Fluitend door Bolsward Het Fluitenmuseum in Bolsward breidde onlangs de collectie verder uit. Daarmee is het magische aantal van 2.102 exemplaren bereikt. Tijd voor een expositie buiten de deur. Ook om zo meer aandacht te krijgen voor het bijzondere museum dat is gevestigd in de enige hoge flat van Bolsward.

Koninklijk koken

Koninklijk koken Carolina Verhoeven, van het Culinair Erfgoed Centrum, heeft in samenwerking met studenten van ROC Friese Poort Sneek een aantal heerlijke gerechten met een koninklijk tintje bereid!

Bartele Broer Bakker

Bartele Broer Bakker Sinds 2009 verzorgt Willem Geluk uit Steenwijk exposities over koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog tot en met 3 april is de bijzondere tentoonstelling te bezichtigen in de bibliotheek van Makkum. Op die derde april geeft Willem Geluk, uit Steenwijk, een interessante lezing over de tanker Ondina, waarbij ook de Fries Bartele Broer Bakker bij betrokken was. Het is een van de vele activiteiten waarmee Fryslân 75 jaar vrijheid viert.

Historisch besef wordt bijgebracht in Hindeloopen

Historisch besef wordt bijgebracht in Hindeloopen In 2020 viert heel Nederland 75 jaar vrijheid. Ook in Hindeloopen staat het voormalig Zuiderzeestadje en het museum Hindeloopen hierbij stil. Tijdens de bezetting wordt Hindeloopen ook wel ‘Vrij Nederland’ genoemd. Door de geografische ligging van de stad en door de inzet van de Hindeloopers zelf, is de stad een veilige plek voor vele tientallen onderduikers.

Op bezoek bij bosboeren Richard en Mariska

Op bezoek bij bosboeren Richard en Mariska Ein-de-lijk, maar dan ook echt eindelijk: de zon schijnt! Met een heerlijke vroege voorjaarszon op onze autoramen rijden wij richting Landgoed Bosschoeve in Nijeberkoop. De euforie bij ons is groot, want we mogen vandaag het bos in én de prachtige plannen van Richard en Mariska bewonderen. En dat op deze mooie dag! Je begrijpt het, we rijden vol enthousiasme, mét regenlaarzen in onze kofferbak, richting de eindbestemming van vandaag.

Delen:

Reacties