Mei-editie 2021

0

De nieuwe Friesland Post ligt vanaf vandaag in de winkel. Een heerlijk inspirerend meinummer. Friesland Post ging onder andere langs bij Tanja Kombrink, molenaar van De Kaai in Sloten. Zij vertelt over haar prachtige oer-Hollandse vak. Ook in dit nummer: drie nieuwkomers over waarom zij de drukke Randstad verruilden voor het rustige Fryslân. Verder lees je hoe het dorp Remberdahusum verdween en over kunstenaar Jentsje Popma die in september honderd jaar oud wordt.

In deze editie vind je tevens leuke tips die je bijvoorbeeld deze meivakantie kunt doen: lekker op pad in de Friese natuur, vlinders en bijzondere rupsen spotten, de Friese steden met de leuke stadswandelroutes van 11fountains ontdekken of een kijkje nemen bij draaiende Friese molens tijdens de Nationale Molendagen. Ook krijg je de watersportgids voor 2021 cadeau.

Haal ‘m snel in huis. Kijk hier voor verkooppunten bij jou in de buurt of bestel Friesland Post online. Liever Friesland Post iedere maand op je deurmat? Word dan lid!

Van de Randstad naar de provincie

Van de Randstad naar de provincie Fryslân is populair onder de huizenzoekers. Volgens verschillende makelaars is de vraag naar woningen in Fryslân enorm gestegen sinds vorig jaar maart. Drie nieuwkomers vertellen waarom zij naar Fryslân gingen.

Met Fokko Bosker op zoek naar het groentje

Met Fokko Bosker op zoek naar het groentje Indianen en commando’s kunnen er wat van, toch steekt het groentje hen naar de kroon als het op camouflage aankomt. De vlindert toont zich in de lente en de zomer veelvuldig in de Schoapedobbe. Fokko neemt je er mee naartoe.

De elf fonteinen in het zonnetje

De elf fonteinen in het zonnetje De zomer is in aantocht en dat betekent dat alle elf fonteinen van 11fountains weer kletteren. Heb jij ze nog niet allemaal gezien? Dan is dat een leuk doel voor de meivakantie!

Het honderdste jaar van Jentsje Popma

Het honderdste jaar van Jentsje Popma In september wordt veelzijdig kunstenaar Jentsje Popma honderd jaar oud. De werken van Popma zijn door de hele provincie te vinden. In dit jaar verschijnt er een boek en een tentoonstelling van een verzameling van zijn werk.

Tanja Kombrink is molenaar in Sloten

Tanja Kombrink is molenaar in Sloten Molens horen zo bij het landschap dat ze menigeen waarschijnlijk niet opvallen. Ze staan er gewoon. De meeste worden van oudsher bediend door mannen, maar er komen steeds meer vrouwelijke molenaars bij.

Bijzondere beestjes: nachtvlinderrupsen

Bijzondere beestjes: nachtvlinderrupsen Nachtvlinders hebben een (voor de mens) vaak verborgen bestaan. Overdag zijn er weleens rupsen waar te nemen, ook van de nachtvlinders. Andere rupsen leven weer zo verborgen dat ze uit het zicht blijven. In Friesland Post een fotoreportage van deze bijzonder beestjes.

Dorp Remberdahusum verdween in het Reidfjild

Dorp Remberdahusum verdween in het Reidfjild Het 'Reidfjild', zo heette de lege vlakte tussen het wat hoger gelegen Rinsumageast aan de ene kant, en Aldtsjerk en Readtsjerk, ook wat hoger begroeid, aan de andere kant. Hier lag ooit het verdwenen dorp Remberdahusum.

Streekproduct: Amelander meerval

Streekproduct: Amelander meerval Wanneer je als toerist een Waddeneiland bezoekt, is de kans groot dat je een visje bestelt. Omringd door de zee, ligt dat immers voor de hand. Naast zeebanket heeft Ameland echter ook nog zoetwatervis te bieden.

Delen:

Reacties