November editie 2018

0

Paddenstoelen in alle vormen en maten en prachtig gekleurde bladeren: het is volop herfst! Kennelijk genieten veel Friezen van dit seizoen, want wij kregen in de afgelopen weken een groot aantal mooie foto’s binnen. Gaat u de komende weken ook op pad en neemt u de camera mee? Of heeft u de afgelopen periode mooie beelden geschoten? Dan ontvangen wij ook van u graag uw kiekje(s). U kunt uw foto(’s) mailen naar redactie@friesland-post.nl of uploaden via onze website. Wellicht ziet u uw foto dan binnenkort terug in een van onze edities!

In de tussentijd kunt u alvast genieten van de prachtige herfstbeelden van andere lezers en fotografen. Zo vindt u in het artikel van onze natuurlie ebber Fokko Bosker een aantal bijzondere beelden van paddenstoelen!

De kans op regen in de herfst is groot, maar gelukkig tro en we nog een prachtige zonovergoten ochtend toen wij kwekerij It Griene Libben in Noardburgum (Noordbergum) bezochten. Deze eerste microfarm van Nederland verkoopt heer- lijke biologische groenten, waaronder rode bieten. Wilt u meer weten over ‘micro-farming’ en bent u benieuwd naar de beelden die wij maakten? Blader dan snel verder naar pagina 80.

Wij wensen u een fijne maand toe!

De redactie

Stoere snorren en baarden, lieve mannen

Stoere snorren en baarden, lieve mannen Gedurende MOVEMBER laten mannen massaal hun snor staan. Toch zijn er ook mannen die altijd met een prachtige snor over straat paraderen.
In de november-editie vind je vijf prachtige portretten van lieve mannen met stoere snorren en baarden!

Sporen van het slavernijverleden in Fryslân

Sporen van het slavernijverleden in Fryslân Sporen van het slavernijverleden in Fryslân, zijn die er? Wat is er te vinden over het slavernijverleden in Friese archieven en musea? In staten of oude gebouwen, standbeelden en monumenten of verhalen uit de overlevering? Of waren er Friese plantage-eigenaren of bewindslieden van de West Indische Compagnie of de Verenigde Oost Indische Compagnie? En hoe spraken de Friezen zich uit tegen de slavenhandel en de slavernij? Dat de kerk met haar missie, de winkels met koloniale waar, dan wel zeelui op de schepen, banden met de koloniale praktijk hadden, is onlosmakelijk met de slavernij verbonden. Ja toch? Lees het hele over verhaal over sporen in het slavernijverleden in de nieuwste editie.

Creëer een winters vogelparadijs

Creëer een winters vogelparadijs Vogels hebben het moeilijk in de winter. De korte dagen, de sneeuw en het ijs bemoeilijkt hen bij het zoeken van voedsel, waardoor de vogelsterfte toeneemt. Dit is dus het moment om je tuin winterklaar te maken,
ofwel een winters vogelparadijs te creëeren. Lees het artikel voor alle tips!

Op zoek naar kleurige kabouterhuisjes in sprookjesbos

Op zoek naar kleurige kabouterhuisjes in sprookjesbos Het Rysterbosk, aan de voet van het Mirnser Klif, oogt in de herfst als een geheimzinnig sprookjesbos. De dikke beuken met hun grillige takken lijken net gebochelde reuzen die met hun tentakels de voorbijgangers proberen te grijpen. Aan de voet van deze stammen huizen kabouters in kleurige huisjes. Met Fokko Bosker op zoek naar deze kleurige kabouterhuisjes in het sprookjesbos van Friesland!

It is mei sizzen net te dwaan

It is mei sizzen net te dwaan Veel mensen zijn bang voor de teloorgang van onze memmetaal. Vooral kinderen zouden deze taal steeds minder machtig zijn. Fries is niet cool en het onderwijs ontoereikend, zo is althans vaak de gedachte.
Is dit laatste daadwerkelijk zo? Nynke Anna Varkevisser en Albert Walsweer gingen op onderzoek uit en delen hun bevindingen met onze journalist Janna.

Twee supersnelle Sinterklaassurprises

Twee supersnelle Sinterklaassurprises Wie komt er alle jaren, daar weer uit Spanje varen? Juist, de in maand november komt de goedheiligman weer samen met zijn Pieten op bezoek in onze mooie provincie. En dat betekent dat in veel Friese huishoudens de sinterklaasstress toeneemt... Gelukkig zijn wij daar om u van deze stress te verlossen. Dankzij deze twee diy's bent u namelijk in een handomdraai klaar met het maken van uw surprise!

Vier molens uit Achtkarspelen onder de aandacht

Vier molens uit Achtkarspelen onder de aandacht Molens maken onderdeel uit van het Friese landschap. Die wieken die ronddraaien bij een straffe wind maken dat menig Fries met een glimlach naar het Friese land kijkt. Wij wierpen een blik op de gemeente Achtkarspelen en uiteraard mocht aandacht voor de vier molens niet ontbreken. Kijkt u met ons mee?

It Griene Libben, de eerste microfarm van Nederland

It Griene Libben, de eerste microfarm van Nederland Na een kleine zoektocht komen we aan bij de prachtige, biologische kwekerij It Griene Libben van Gosse Haarsma en Sjoukje Dijk. Klein maar fijn, is het eerste wat te binnen schiet. Een idyllische plek waar de eerste zonnestralen van vandaag hun opwachting maken. Enigszins nieuwsgierig naar deze zogeheten microfarm én hun rode bieten stappen we uit onze auto's. Lees de rest van het verhaal in deze nieuwe editie!

Delen:

Reacties