Oktober editie 2018

0

De waxinelichtjes, warme plaids en mokken voor warme chocolademelk mogen weer uit de kast: het is herfst! Na een prachtige zomer kijken wij hier op de redactie uit naar de knusse dagen. Deze dagen brengt menig Fries met vrienden en/of familie binnenshuis door en daarom hebben wij een prachtige wooneditie voor u samengesteld.

Zo laten Anke en Wiebren Bergsma u kennis maken met Zuid-Afrikaans design. De Friezen werden verliefd op de uitzonderlijke kenmerken van het design tijdens hun woonperiode in Kaapstad. Nu ze terug zijn in Fryslân delen ze de liefde voor het vakmanschap in hun winkel genaamd Nuweland.

Een ander Fries echtpaar verlegde ook de grenzen, maar zij zijn tot op het heden nog steeds in het buitenland te vinden. Thea Degenkamp leeft samen met haar man in Zweden. Ze leiden hier echter een niet alledaags leven. Op een zelfvoorzienende wijze pakken ze alles aan. Van het naaien van hun eigen 19e eeuwse kleding tot en met het koken op een houtgestookt fornuis.

De keuken van Thea en haar man ziet er iets anders uit dan die van Marsha Booman – Bruggeman. Waar het houtgestookt fornuis in deze keuken ontbreekt, is de gezelligheid volop aanwezig. Blader snel verder naar pagina 28 om de gezellige woonkeuken van Marsha te bewonderen. Wij wensen u een hele fijne herfst toe! De redactie

Van Fryslân in de 21ste eeuw naar Zweden in 1850

Van Fryslân in de 21ste eeuw naar Zweden in 1850 Welkom bij de familie Degenkamp. Wij zijn, als getrouwd stel, geïnteresseerd in alle kenmerkende elementen die horen bij het leven zoals men dit aan het eind van de 19de eeuw leefde. Of dit nou gaat om het dragen van historisch geïnspireerde kleding, koken op een houtgestookt fornuis en een tal van andere historische aspecten.

Methaanuitstoot reduceren of accepteren?

Methaanuitstoot reduceren of accepteren? Fryslân staat op plek negen in de provinciale klimaatscore van het ING economische bureau. Deze relatief lage ranking heeft onder andere te maken met de hoeveelheid methaanuitstoot in de provincie. Methaanuitstoot is voor een deel afkomstig van boerenbedrijven. Die zijn er namelijk veel in Fryslân. Wat kan er gedaan worden om deze emissie te verminderen? Is dit überhaupt wel mogelijk? Je leest het in dit artikel!

Een gezellige gezinskeuken

Een gezellige gezinskeuken Een design keuken, een klassieke keuken, een moderne keuken, een landelijke keuken... De opties zijn eindeloos. Stiekem willen we eigenlijk allemaal wel een perfecte keuken. Mijmert u ook wel eens over een knusse, nieuwe inrichting waarbij uw kookkunsten helemaal tot hun recht komen? Misschien haalt u dan wat inspiratie uit dit artikel. We zijn namelijk op bezoek geweest bij een van de gezelligste keukens van Fryslân! Op de koffie bij Marsha!

Rustiek rotan in huis

Rustiek rotan in huis Wist u dat er in het verleden rotanmeubelen in Fryslân werden gemaakt? Vroeger stond Noordwolde ook wel bekend als rotandorp. Gelukkig zijn rotanmeubelen nog steeds erg populair. Vooral dit jaar, aangezien ze in de woontrends van 2018 staan. Vindt u het mooi, maar heeft u liever geen rotan stoel in de kamer? Dan zijn deze gadgets vast iets voor u! Er zijn namelijk heel wat bijzondere rotan woonaccessoires te vinden in het hoge noorden.

Woongalerie Nuweland, veel meer dan alleen een meubelwinkel

Woongalerie Nuweland, veel meer dan alleen een meubelwinkel Halverwege de hoofdstraat van Oosterzee-Buren, een klein dorp in de gemeente De Fryske Marren, staat een prachtig verbouwde boerderij. Sinds april 2017 is die geopend als interieurshowroom annex galerie, genaamd Nuweland. Eigenaar Wiebren en Anke Bergsma zijn hier elke dag bezig met hun grote passie: het promoten en verkopen van interieurdesign en kunst uit Zuid-Afrika.

FryslânPhoto Festival

FryslânPhoto Festival Er zijn ogenblikken in ons leven waarbij er existentiële vragen bij ons opborrelen. Een daarvan is vaak 'wie ben ik?'. Identiteit is een belangrijk onderwerp voor de mensheid en met goed recht. Het is immers meer dan het land van herkomst dat op een paspoort staat. En omdat een foto soms meer zegt dan duizend woorden gaat het thema van het FryslânPhoto Festival precies daarover. Wie ben ik?

Leeuwarder keten Van der Velde grootste van het land

Leeuwarder keten Van der Velde grootste van het land Het is een missie met idealisme. Duizenden boeken staan er op de plank. Met onorthodoxe keuzes lukt het boekhandel Van der Velde de lezers te verleiden. Aan het woord zijn eigenaren Rutger van der Velde en Ad Peek.

Oktober is pompoenenmaand

Oktober is pompoenenmaand Tijdens Halloween zijn pompoenen ontzettend populair. Biologisch landbouwbedrijf It Griene Strân in Workum verbouwt verschillende van deze oranje kanjers!

Delen:

Reacties