November-editie 2020

0

De nieuwe editie van Friesland Post is uit en o, wat een nummer. We gaan op bezoek bij de YouTube-sterren van de Goëngamieden, die inmiddels maar liefst 150.000 trouwe fans hebben. We spreken met BNNVARA-presentatrice Ryanne van Dorst over het programma Nachtdieren, dat overigens ook op bezoek is geweest in Fryslân. Wildplukexpert Lemke Statema neemt je mee de natuur in voor het vinden van zaden. We bezoeken een bijzonder historische woning in Aalsum en gaan langs bij de laatste Friese melkboeren én op pad met een kaasboer en nog veel meer.
Haal ‘m snel in huis! Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

Een greep uit dit nummer:

Elegante YouTube-sterren: Friese paarden uit Goënga

Elegante YouTube-sterren: Friese paarden uit Goënga De Friese paarden van de Stal fan 'e Goëngamieden hebben duizenden fans uit alle windstreken. Yvonne Horjus plaatste af en toe een filmpje van hun dagelijkse bezigheden en dat leidde tot een ware YouTube-sensatie. Sommige filmpjes zijn meer dan vier miljoen keer bekeken, het kanaal heeft zo'n 150.000 volgers en er komen dagelijks volgers bij.

Van Dorst met Nachtdieren in Fryslân

Van Dorst met Nachtdieren in Fryslân Presentatrice Ryanne van Dorst deelt regelmatig onomwonden haar kijk op de wereld. Een verademing in een tijd vol filters en schijn. Met die eerlijkheid maakt ze ook al een aantal jaar een paar heel mooie tv-programma's, waaronder Nachtdieren. In het derde seizoen dat nu wordt uitgezonden, zocht ze ook Fryslân in het holst van de nacht op.

Beroemde auto in de schuur van Ee

Beroemde auto in de schuur van Ee In het kleine dorpje Ee haalt de 25-jarige Hendrik Dijkstra zijn hart op aan oude 'dingen'. Dankzij hem is Ee nu ook de thuisbasis van een aantal heel oude auto's, waaronder een in Nederland zeer beroemde.

Geboren uit verdriet: stichting Phéron

Geboren uit verdriet: stichting Phéron Stichting Phéron verstrekt kosteloos herinneringsdozen aan ouders die hun baby verliezen. In de box zitten spullen om herinneringen te maken: zoals hand- en voetafdrukken en buisje voor een haarlokje. Oprichters van de stichting, Paul en Sharon uit Sneek, verloren zelf hun zoontje. Het is hun levensmissie geworden anderen te ondersteunen die hetzelfde meemaken.

Het Friese Folprandega verdween onder de golven

Het Friese Folprandega verdween onder de golven Het dorp Folprandega komt maar liefst vijf keer voor in middeleeuwse bronnen tussen 1250 en 1482. Het is dan wel verdwenen, maar we weten aardig precies waar het dorp heeft gestaan: in De Brekken ten zuidoosten van Sneek.

Opkomende racketsport: padel

Opkomende racketsport: padel Het is de snelstgroeiende racketsport in Fryslân: padel. Een mix tussen squash en tennis. In 2016 lag er één baan, in Joure. Inmiddels schieten de banen als paddenstoelen uit de grond en zijn in Surhuisterveen, Oosterwolde, Sneek, Oudega (Sm.) en Heerenveen banen te vinden en zijn er nog meer in ontwikkeling.

Verhalenverteller van Grou

Verhalenverteller van Grou Elk dorp had vroeger zijn verhalenverteller en in Fryslân zijn er nog altijd verhalenvertellers te vinden. Eén van die verhalenvertellers, die van alles weet over zijn geboorteplaats en over de bewoners is Joop Spykstra uit Grou. Hij vertelt over zijn familie, over zijn overgrootmoeder die magische dingen deed en over het bijzondere Grou.

Delen:

Reacties