September editie 2018

0

‘Doch mar gewoan’. Menig Fries neemt deze woorden in de mond en deze editie sluiten wij ons bij deze groep Friezen aan. Wij gaan terug naar de kern!

Zo bezochten wij het oogstfeest van Fryske Frucht en zagen met eigen ogen hoe de appels voor de Fryske Frucht- appelsap werden verzameld. Deze appels worden samen met de appels van talloze Friese donateurs verwerkt tot een pure, heerlijke appelsap. Een horeca donateur die de appelsap vervolgens afneemt is Landgoed Bilderberg Lauswolt uit Beetsterzwaag. Speciaal voor deze editie heeft de chef-kok van dit res- taurant een prachtig recept gemaakt met de sap van de Fryske Frucht-appels.

Aangezien er in de regio van Franeker sprake is van een aantal bijzondere ontwikkelingen, wordt de 65ste editie van de Agrarische Dagen als F8-feest gevierd. De F-feesten werden van oudsher gevierd wanneer er een belangrijke gebeurtenis
in Franeker e.o. plaatsvond. Verderop in deze editie maakt u nader kennis met de F-feesten én leest u wat er dit jaar allemaal staat te gebeuren tijdens de Agrarische Dagen!

Altijd al benieuwd geweest naar waar die heerlijke Autodrop en Oldtimers vandaan komen? Lees dan zeker het artikel van onze journalist Bert de Jong. Hij nam voor het katern Bedrijvig een kijkje bij de dropfabriek van Concorp in Jirnsum (Irnsum)!

 

Exclusief interview met dochter Abe Lenstra

Exclusief interview met dochter Abe Lenstra “Na al die jaren zijn de mensen nog altijd idolaat van mijn vader. Dat merk ik alle keren als ik mijn achternaam noem. Het is dan altijd ‘oh, familie van’. Het gebeurt dan ook weleens dat ik zeg van ‘nee’ of ‘geen idee’. maar meestal zeg ik toch van ‘ja, klopt’ of zoiets.” Aan het woord is Janneke Lenstra, dochter van voetballegende Abe (1920-1987).

Op zoek naar de Heintje Davids onder de molens

Op zoek naar de Heintje Davids onder de molens Voor de september-editie ging Fokko Bosker op zoek naar de Heintje Davids onder de molens: molen De Gooijer.

Een duik in de geschiedenis van Gaasterland

Een duik in de geschiedenis van Gaasterland In Gaasterland kijken ze graag vooruit, maar werpen ze ook met heel veel liefde een blik op het verleden. Vooral Stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân neemt graag een duik in de geschiedenis van Gaasterland. Wij klopten dan ook bij hen aan voor meer informatie over het historische verleden van het gebied. Een aantal van de historische verhalen die wij van de stichting hebben mogen ontvangen, delen wij in dit artikel met u. Kijkt u met ons mee?

Een huis vol historie in Ruigahuizen

Een huis vol historie in Ruigahuizen Alice in Wonderland. We zien de film zo voor ons als we over de oprit van Clemens en Ellen van Blitterswijk rijden. Dit bosrijke weggetje is namelijk op zijn minst sprookjesachtig te noemen. De provinciale weg waar we net van afgereden zijn lijkt in de verste verte niet meer aanwezig. Welkom in Jachthuis de Mottekamp!

Welstaat

Welstaat Generaal Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste vrije kolonie in Frederiksoord,
waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. De oorden zijn inmiddels bij Unesco voorgedragen voor werelderfgoed én Frederiksoord bestaat dit jaar 200 jaar: reden voor een feestje van 19 t/m 30 september! Wij namen een klein kijkje over de grens van onze provincie voor de prachtige muziektheatervoorstelling welstaat! Kijkt u met ons mee?

Dorpscafé's in beeld

Dorpscafé's in beeld Karakteristieke dorpscafés bepalen een dorpsbeeld vaak net zo als een kerk. Fryslân kent mooie voorbeelden. Maar er is een verschil met vroeger: eten is de drijfveer.

Boomchirurg Maurits Zeinstra redt het groen

Boomchirurg Maurits Zeinstra redt het groen Veel bladeren zijn al vroeg gevallen, zo overleven de bomen de droogte van deze zomer. Een verre toekomst krijgen de machtige reuzen van boomverzorgers als Maurits Zeinstra uit Friens.

Een appeltje bijdragen aan Fryske Frucht

Een appeltje bijdragen aan Fryske Frucht De zonnestralen zorgen voor een bijzondere lichtinval wanneer wij arriveren bij Grand Café 1834 in Oranjewoud. Een café? Jazeker! Op deze locatie in Oranjewoud wordt namelijk dé appelsap van de Friese Wouden verkocht. Dit is dan ook de reden dat wij hier vandaag hebben afgesproken met Jitske de Jong, projectuitvoerder Stichting Fryske Frucht.

Delen:

Reacties