Nieuws uit de Friese sportwereld

0

De eerste week van oktober zit er alweer op en het leuk ons leuk om te kijken wat er de afgelopen weken in de Friese sportwereld is gebeurd. Daarom hebben we enkele Friese sportfeitjes op een rijtje gezet! Kortom, dit was het nieuws uit de Friese sportwereld.

1. Ook Friese voetbalclubs nemen maatregelen met betrekking tot kunstgras
Na een uitzending van Zembla, vorige week woensdag 5 oktober, is er landelijk veel onrust ontstaan bij voetbalclubs. Tijdens de uitzending gaven enkele wetenschappers van het RIVM aan dat de rubberkorrels op kunstgrasvelden mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook in Friesland is hierdoor de nodige onrust ontstaan. Onze provincie telt ruim zeventig kunstgrasvelden die volop worden gebruikt. Vele ouders maken zich zorgen en ook de clubs nemen het gezondheidsrisico dan ook erg serieus. Zo hebben de voetbalclubs uit de gemeente Leeuwarden een spoedoverleg beraamd met de gemeente over de kwestie.

2. Anouska Koster hard onderuit in Doha
Anouska Koster, Nederlands kampioen op de weg, maakte zondag een harde smak op het asfalt van Doha. In de hoofdstad van Qatar was de wielrenster uit Zwaagwesteinde bezig met de WK ploegentijdrit voor vrouwen. Zij was de vierde van de groep en kon dus niet opgeven. Om een officiële tijd neer te zetten moeten er vier ploeggenoten over de finish komen. Ook na de val probeerde ze door te zetten, hetzij tevergeefs. Koster kwam de fiets niet meer op en de kans op een podiumplek was daardoor voor haar wielerploeg Rabo-Liv al snel uit het zicht.

3. Sport Frylsân wil Daily Mile ook in Friesland introduceren
Sporten is gezond. Toch voldoet maar twintig procent van de Nederlandse kinderen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Sport Fryslân wil daarom proberen kinderen op het primaire onderwijs op een gezond gewicht te krijgen en te houden. Dit trachten ze te bereiken via ‘The Daily Mile’. Hierbij lopen of hollen de kinderen iedere dag een afstand van anderhalve kilometer in een kwartier voor aanvang van de les. Eind september was de introductie van The Daily Mile in Nederland en het blijkt een groot succes te zijn.

4. Negen Friese shorttrackers naar Calgary of Salt Lake
Bondscoach Jeroen Otter heeft negen Friese shorttrackers geselecteerd voor de aankomende wereldbekerwedstrijden. Onder andere Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma proberen daar de eerste punten van het nieuwe shorttrackseizoen te vergaren. De 111,12 meter lange rondjes worden in Calgary van 4 tot 6 november en in Salt Lake City van 11 tot 13 november geschaatst. Sjinkie Knegt geeft in een interview met Omrop Fryslân aan helemaal klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. We zullen zien!

5. Skûtsjeskipper Johannes Meeter stopt per direct
Uit onvrede met de nieuwe zeilformule is Johannes Meeter opgestapt als schipper van Langweer. Het skûtsje van Langweer moet als enige zo’n 12 m2 aan zeiltuig inleveren. Meeter is drie jaar werkzaam geweest als schipper van het Langwarder skûtsje. Zijn beste prestatie is de tweede plek in 2015. Op 0,2 punten ging de titel toen naar het skûtsje ‘Oeral Thús’ van Joure. Het bestuur betreurt de beslissing, maar geeft aan deze wel te begrijpen.

Delen:

Reacties