Close Menu
    Facebook LinkedIn Instagram RSS
    Nieuws uit Fryslân
    • Nu in de winkel: het novembernummer van Friesland Post
    0513 - 68 33 14
    Facebook LinkedIn Instagram RSS
    Friesland Post
    • Nieuwsrubrieken
      • Algemeen
      • Cultuur
      • Eten en drinken
      • Natuur
    • Win
    • Magazine
      • Edities
      • Oplossingen puzzels insturen
      • Oplossingen puzzels controleren
      • Lezerfoto’s insturen
      • Tip de redactie
      • Adverteren
    • Abonnementen
    • Webshop
    Word abonnee
    Tip de redactie
    0 Shopping Cart
    0 Shopping Cart
    Friesland Post
    Word abonnee
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Veelgestelde vragen
    • Klantenservice
    Home»Culinair»Spelt van Friese bodem
    Culinair

    Spelt van Friese bodem

    onze redactieDoor onze redactie5 september 2014Bijgewerkt op:16 september 20141 minuut leestijd
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Het eten van speltbrood is in opmars. Steeds meer mensen consumeren dit graanproduct. Deze zomer werd de eerste spelt van Friese bodem geoogst.  

    Spelt 01

    Spelt is een oeroude graansoort die al 7000 jaar voor Christus werd verbouwd in Azië. Via de Kaukasus werd het later verspreid over heel Europa, onder andere in Limburg, Denemarken, Duitsland, Zweden en Zwitserland.

    Nu wordt er in Fryslân veel tarwe en ook gerst verbouwd. Er is echter maar één boer die een akker heeft met spelt en dat is Gerben De Jong. Het akkerbouwbedrijf van familie de Jong staat aan de Oude Bildtdijk ten zuidwesten van Zwarte Haan.

    Spelt 11

    Het idee om spelt te verbouwen kwam van zijn dochter Annette. ‘Ik las dat Spelt ook in Groningen en Limburg wordt geteeld en dacht toen: misschien wil het ook wel op Het Bildt groeien en voelt mijn vader, die ook intolerant is voor tarwegluten, wel voor een experiment.’

    Delen: Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Vorig artikelAmbachtelijk breien en haken
    Volgend artikel Waardevolle post
    Gerelateerde berichten

    Historische kweeperentaart Museum Martena wint tweede prijs

    Cursus ‘De wereld van thee’ bij Museum Joure

    Recept: Friesche Dúmkes Bonbon

    Laat een reactie achter Cancel Reply

    Boekentip: SKS jubileumboek
    • SKS jubileumboek “Der moat syld wurde!”Toevoegen aan winkelwagen

      SKS jubileumboek “Der moat syld wurde!”

      Boeken € 24,95
    Lezerfoto's
    Deel jouw eigen foto van Friesland nu
    Deze maand in de Friesland Post
    31 oktober 2025

    Novembereditie 2025

    Rubrieken
    • Algemeen
    • Cultuur
    • Eten en drinken
    • Natuur
    Lezers
    • Tip de redactie
    • Lezerfoto’s insturen
    • Oplossingen puzzels insturen
    • Oplossingen puzzels controleren
    Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Veelgestelde vragen
    • Klantenservice
    Over ons

    Friesland Post is hét magazine van Friesland, dat twaalf keer per jaar verschijnt. Iedere editie van het tijdschrift Friesland Post staat vol met unieke artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

    Volg ons op:

    Facebook X (Twitter) Instagram RSS
    Friesland Post is een uitgave van Van der Let & Partners
    • Algemene voorwaarden
    • Privacyverklaring
    • Privacyinstellingen
    • Sitemap

    Typ hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk op Esc om te annuleren.