Olympische Spelen 2018: Nederlandse vrouwen behalen Olympisch record

0

De Olympische Spelen 2018 slingeren ons van hot naar her. Menigeen zit aan de buis gekluisterd wanneer onze dames of heren het ijs betreden. Zo ook afgelopen weekend. We blikken terug vanaf zaterdag 17 februari 2018.

Shorttrackers: de vrouwen op de 1.500 meter

Onze Friese shorttrackers hebben afgelopen zaterdag enorm hun best gedaan in de series, de halve finale en de finale zelf. Suzanne Schulting en Jorien ter Mors werden op 1.500 meter eerste en tweede in hun serie. Dat betekende dat ze door mochten naar de halve finale. Hier werd Suzanne vierde en kwalificeerde zich voor de B-finale. Jorien werd eerste en mocht door naar de A-finale. De finale sloten zij af met een vijfde plaats voor Jorien en een derde plaats voor Suzanne Schulting. Hierbij zijn geen medailles behaald.

Shorttrackers: de mannen op de 1.000 meter

Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat zaten zaterdag samen in de kwartfinales van de shorttrackers. Door een foutieve handeling van Knegt werd hem een penalty toebedeeld, waardoor hij geen kans meer maakte op een finaleplaats tijdens de Olympische Spelen 2018. De Laat werd derde en kwalificeerde zich dus ook niet.

Mannen ploegenachtervolging

Zondag vond de ploegenachtervolging van de mannen plaats. Zij werden tweede en plaatsten zich dus in de halve finale die op 21 februari plaatsvindt, tegen Noorwegen.

Vrouwen schaatsen 500 meter

Naast de ploegenachtervolging van de mannen, vond ook het schaatsen van 500 meter van de vrouwen plaats, afgelopen zondag. Van de 31 schaatsters, deden er drie Nederlandse dames mee: Jorien ter Mors, zij werd zesde, Anice Das, zij werd negentiende en Lotte van Beek, zij werd drieëntwintigste. Deze race werd gewonnen door de Japanse Nao Kodaira.

Mannen schaatsen 500 meter

De mannen Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens waren drie van de 36 deelnemers die aan deze race meededen. Mulder eindigde als zevende in deze race, Verbij werd negende en Smeekens werd hierbij tiende. Deze race werd gewonnen door de Noor Håvard Lorentzen.

Olympisch record voor onze vrouwen

Tijdens de kwartfinales van de ploegenachtervolging voor vrouwen, werd het Nederlandse team eerste! Zij lieten Japan en Canada achter zich en kwalificeerden zich voor de halve finale. De halve finale vindt 21 februari plaats en dan strijdt het Nederlandse team tegen het team van de Verenigde Staten. In deze kwalificatie reden Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong een olympisch- en baanrecord.

Shorttrack dames 1.000 meter

Dinsdag werden er maar liefst drie races uitgevoerd door onze Nederlandse en Friese topsporters. Shorttrack stond deze dag centraal. Voor de vrouwen van de 1.000 meter liep het voor onze Friese Suzanne Schulting positief af. Haar race werd als snelst gemeten en hiermee veroverde ze een eerste plek. Niet alleen van haar serie was zij de snelste, ook van alle andere deelnemers. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof lieten zich ook niet uit het veld slaan en verzekerden zich ook van een plek in de kwartfinale. Deze vindt donderdag 22 februari plaats, om 11.15 uur.

Shorttrack mannen 500 meter

Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf veroverden beiden een plek in de kwartfinale, door zichzelf als tweede van hun serie over de streep te laten komen. Voor Sjinkie Knegt hield het op, omdat hij een penalty kreeg. Dit was Sjinkie’s derde penalty van deze Spelen.

Shorttrack dames 3.000 meter aflossing – Finale

Zuid-Korea behaalde dinsdag goud, Italië zilver en Nederland – eigenlijk per toeval – brons. Nederland stond in principe in de B-finale, maar omdat Canada en China beiden een penalty kregen, schoof Nederland naar de derde plek. Onze dames Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Jorien ter Mors hebben goed werk geleverd, zij hebben een wereldrecord neergezet!

Woensdagmiddag vanaf 12.00 uur zijn de ploegenachtervolgingen bij de dames en heren te zien. De schaatsers strijden om een finaleplek, die na de halve finale direct plaatsvindt.

Wil je op de hoogte blijven van de Olympische Spelen 2018? Houd onze website dan in de gaten!

 

Delen:

Reacties