Vijf bijzondere weetjes over Friesland

0

Heb je het over Friesland, dan denken veel mensen waarschijnlijk meteen aan: de Elfstedentocht, de molens, het fierljeppen, Abe Lenstra en suikerbrood. Het draait in Friesland daarentegen niet alleen om voorgenoemde onderwerpen! Daarom hebben wij in dit artikel vijf bijzondere weetjes over Friesland voor jullie op een rij gezet.

1.De provincie Friesland telt de meeste bedrijven met meer dan 250 melkkoeien
Friesland telt de meeste boerderijen met meer dan 250 melkkoeien. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Alterra. In 2013 waren er zo’n 89 zogeheten ‘megastallen’ in onze provincie gevestigd.
Hoeveel megastallen er nu zijn, zal moeten blijken uit een mogelijk vervolgonderzoek.

2. De luchtkwaliteit in Friesland is het beste
Friesland heeft de schoonste lucht van Nederland! Dit doet blijken uit een onderzoek van Milieudefensie. De organisatie heeft bekeken hoeveel vervuiling er in de lucht zit en dit is vervolgens vergeleken met het meeroken van sigaretten. In de provincie Friesland komt dat neer op het meeroken van 3,6 sigaretten per persoon.

3. De beste chauffeurs wonen in Friesland
De beste chauffeurs van Nederland wonen in de provincie Friesland. Dit doet blijken uit onderzoek van verzekeraar Generali Nederland. Generali maakte bekend dat Friezen, 24% minder schade claimden dan het voorgaande jaar. Hiermee mogen de inwoners van Friesland zich ‘De beste chauffeurs van Nederland’ noemen.

Wij kunnen natuurlijk niet garanderen dat er geen ongelukken meer zullen gebeuren binnen onze provincie. Dus blijf ook in de toekomst opletten wanneer je Friesland binnenrijdt ;-).

4. Friesland exporteert verhoudingsgewijs meer voedsel naar Verenigd Koninkrijk
Vorig jaar exporteerde Friesland voor 320 miljoen euro naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is meer dan in 2014. In 2014 werd er namelijk voor 240 miljoen euro geëxporteerd. Opvallend is dat ongeveer de helft van alle geëxporteerde producten valt binnen de groep ‘voeding en dranken’ en dat dit aandeel in geen enkele andere provincie in Nederland zo groot is.

5. Friesland heeft een eigen encyclopedie
In één artikel kunnen wij helaas niet alles vertellen over onze bijzonder provincie. Gelukkig is er sinds kort een boek waarin (bijna) alles te vinden is over Friesland. Er is zeven hele jaren gewerkt aan ‘De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân’. Wil je de gehele encyclopedie lezen? Dan krijg je het druk de komende tijd. Het boek telt namelijk zo’n 3150(!) bladzijdes.

 

Delen:

Reacties