Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Nieuws uit Fryslân
    • Nu in de winkel: het meinummer van Friesland Post
    • Uniek slaapfeestje in Natuurmuseum Fryslân
    • Feestelijke aanbieding meertalige kinderboeken Waadhoeke
    • Nu in de winkel: het aprilnummer van Friesland Post
    • Oproep: De Lawei zoekt oorlogsverhalen uit Drachten of gemeente Smallingerland
    • Nationaal Boekenweekgeschenk ‘De krater’ verschijnt ook in het Fries
    • Nu in de winkel: het maartnummer van Friesland Post
    • Prikkelavontuur tijdens de voorjaarsvakantie
    Facebook X (Twitter) RSS Instagram
    Friesland Post
    Thús yn Fryslân
    • Home
    • Nieuwsrubrieken
      • Algemeen
      • Cultuur
      • Eten en drinken
      • Natuur
    • Win
    • Magazine
      • Edities
      • Oplossingen puzzels insturen
      • Oplossingen puzzels controleren
      • Lezerfoto’s insturen
      • Tip de redactie
      • Adverteren
    • Abonnementen
    • Webshop
    • Verkoopadressen
    0 Shopping Cart
    Friesland Post
    0513 - 68 33 14
    You are at:Home»Culinair»Recept: de Friese jachtschotel
    De Friese jachtschotel

    Recept: de Friese jachtschotel

    0
    By onze redactie on 9 februari 2017 Culinair

    Nasi, bambi, spaghetti… Wij Friezen eten al lang niet meer alleen uit de Hollandse cuisine. Helemaal niet erg natuurlijk, maar geef toe: af en toe is het leuk om echt iets typisch Fries te eten. Deze heerlijke Friese jachtschotel is vegetarisch en dus ook nog eens lekker bewust!

    Benodigdheden
    – 1 kilogram aardappels
    – 1 teentje knoflook
    – 2 – 2 ½ dl (soja)melk
    – 200 gram geraspte Friese nagelkaas
    – ½ groene kool
    – 2 uien
    – scheutje (olijf)olie
    – nootmuskaat
    – peper
    – paprikapoeder
    – kerrie
    – 1 laurierblaadje

    Bereidingswijze:
    Deel 1
    Schil de aardappelen en snij deze in plakjes. Zet ze, met een laagje water in de pan, op het vuur en kook ze 5 tot 10 minuten totdat ze gaar zijn. Voeg de boter, melk, knoflook en olie toe en maak een puree. Tip: de puree wordt luchtiger als je er na het stampen nog even een paar minuten doorheen gaat met een electrische mixer. Verder kun je het geheel op smaak maken met peper en nootmuskaat.

    Deel 2
    Snij de kool in kwarten. Verwijder de harde kern en snij de kool daarna in dunne repen. Snij vervolgens de ui in halve ringen. Kook de kool in een laagje water binnen vijf minuten beetgaar en laat het uitlekken. Verwarm een beetje olie in de koekenpan en bak de uien, kerrie en het laurierblad. Bak ze, totdat de uien gebruind zijn. Voeg hierna de uitgelekte kool toe en bak dit even mee.

    Deel 3
    Zet de grill alvast aan, zodat deze kan verwarmen. Beboter vervolgens de ovenschaal. Doe eerst een laagje aardappelpuree in de ovenschaal en deponeer daarop het ui-koolmengsel met de helft van de geraspte kaas. Dek het geheel af met de overige puree en strooi de rest van de geraspte kaas en de paprikapoeder over het gerecht. Zet de ovenschaal even onder de grill voor een krokant korstje.

    Lekker ite!

    Meer recepten met een Fries tintje lezen?

    Ben je benieuwd naar meer lekkere recepten? Houd dan onze website in de gaten of kijk in ons blad. Zo staat op onze website alvast een leuk recept voor Fryske dúmkes en publiceren we in Friesland Post iedere maand een recept van een Friese chefkok.

    Bron: Recepten van Roeli

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleWat te doen in Friesland op 10, 11 en 12 februari
    Next Article Wat te doen in Friesland op 17, 18 en 19 februari

    Related Posts

    Historische kweeperentaart Museum Martena wint tweede prijs

    Cursus ‘De wereld van thee’ bij Museum Joure

    Recept: Friesche Dúmkes Bonbon

    Leave A Reply Cancel Reply

    Deze maand in de Friesland Post
    • Mei-editie 2025

      Mei-editie 2025

      De mei-editie van Friesland Post staat in het teken van groei en beweging. Terwijl het landschap opfleurt met licht en …Lees meer »
    Boekentip: SKS jubileumboek
    • Toevoegen aan winkelwagen

      SKS jubileumboek “Der moat syld wurde!”

      Boeken € 24,95
    Cadeaubon Half jaar abonnement

    Lezerfoto's
    Deel jouw eigen foto van Friesland nu
    Rubrieken
    • Algemeen
    • Cultuur
    • Eten en drinken
    • Natuur
    Lezers
    • Tip de redactie
    • Lezerfoto’s insturen
    • Oplossingen puzzels insturen
    • Oplossingen puzzels controleren
    Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Veelgestelde vragen
    • Klantenservice
    Over ons

    Friesland Post is hét magazine van Friesland, dat twaalf keer per jaar verschijnt. Iedere editie van het tijdschrift Friesland Post staat vol met unieke artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

    Volg ons op:

    Facebook X (Twitter) Instagram RSS
    Friesland Post is een uitgave van Van der Let & Partners
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy & Cookies
    • Sitemap

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.