Recept: de Friese jachtschotel

0

Nasi, bambi, spaghetti… Wij Friezen eten al lang niet meer alleen uit de Hollandse cuisine. Helemaal niet erg natuurlijk, maar geef toe: af en toe is het leuk om echt iets typisch Fries te eten. Deze heerlijke Friese jachtschotel is vegetarisch en dus ook nog eens lekker bewust!

Benodigdheden
– 1 kilogram aardappels
– 1 teentje knoflook
– 2 – 2 ½ dl (soja)melk
– 200 gram geraspte Friese nagelkaas
– ½ groene kool
– 2 uien
– scheutje (olijf)olie
– nootmuskaat
– peper
– paprikapoeder
– kerrie
– 1 laurierblaadje

Bereidingswijze:
Deel 1
Schil de aardappelen en snij deze in plakjes. Zet ze, met een laagje water in de pan, op het vuur en kook ze 5 tot 10 minuten totdat ze gaar zijn. Voeg de boter, melk, knoflook en olie toe en maak een puree. Tip: de puree wordt luchtiger als je er na het stampen nog even een paar minuten doorheen gaat met een electrische mixer. Verder kun je het geheel op smaak maken met peper en nootmuskaat.

Deel 2
Snij de kool in kwarten. Verwijder de harde kern en snij de kool daarna in dunne repen. Snij vervolgens de ui in halve ringen. Kook de kool in een laagje water binnen vijf minuten beetgaar en laat het uitlekken. Verwarm een beetje olie in de koekenpan en bak de uien, kerrie en het laurierblad. Bak ze, totdat de uien gebruind zijn. Voeg hierna de uitgelekte kool toe en bak dit even mee.

Deel 3
Zet de grill alvast aan, zodat deze kan verwarmen. Beboter vervolgens de ovenschaal. Doe eerst een laagje aardappelpuree in de ovenschaal en deponeer daarop het ui-koolmengsel met de helft van de geraspte kaas. Dek het geheel af met de overige puree en strooi de rest van de geraspte kaas en de paprikapoeder over het gerecht. Zet de ovenschaal even onder de grill voor een krokant korstje.

Lekker ite!

Meer recepten met een Fries tintje lezen?

Ben je benieuwd naar meer lekkere recepten? Houd dan onze website in de gaten of kijk in ons blad. Zo staat op onze website alvast een leuk recept voor Fryske dúmkes en publiceren we in Friesland Post iedere maand een recept van een Friese chefkok.

Bron: Recepten van Roeli

Delen:

Reacties