De Elfstedentocht, een aantal bijzondere foto’s op een rij

0

De Elfstedentocht is een geliefd onderwerp in Friesland. Bij veel Friezen begint het te kriebelen, wanneer de temperaturen dalen en er een dun laagje ijs verschijnt. Zou het nu dan toch echt weer zo ver zijn? Helaas, laat de vorst het na een aantal dagen weer afweten, en verdwijnen de schaatsen weer in het vet. Bij de pakken neerzitten komt echter niet in ons woordenboek voor, want wie weet komt er ooit nog weer een tocht. Enfin, tot die tijd hebben we in ieder geval de foto’s nog ;-).

Finish 1985

Elfstedentocht finish (1985)

21 februari 1985, finish Leeuwarden. Finish van de kopgroep v.l.n.r. Ruitenberg, Kooiman, winnaar Van Benthem en Niesten. By Rob C. Croes / Anefo (Nationaal Archief)

De laatste loodjes van Reinier Paping tijdens de tocht van 1963

Elfstedentocht1963Paping

18 januari 1963. Reinier Paping vertrekt richting Leeuwarden. Links: het stadhuis van Dokkum. By Jac. de Nijs (ANEFO) (Nationaal Archief).

Benthem in Barlehiem tijdens de Elfstedentocht van 1986

 

Elfstedentocht1986vBenthem

De tocht op 26 februari 1986. Evert van Benthem in Bartlehiem. (Nationaal Archief)

Vreugde bij de finish in 1956

Finish 1956

Finish 1956. (Saffier1)

De Elfstedentocht in de aanloop naar de oorlog

Elfstedentocht1940

Elfstedentocht 30 januari 1940, Bauke de Vries en Jeen van den Berg komen na 118 kilometer te Harlingen aan. Op de achtergrond een windmolen zonder wieken. Een grote driekleur(vlag) wappert in de straffe winterwind. (Nationaal Archief)

 

Varianten op de Elfstedentocht

De schaatsvariant van de tocht langs de elf steden is bij de huidige generatie niet meer bekend. Toch maken ook zij kennis met de tocht der tochten. Er worden vandaag de dag namelijk talloze variaties op de tocht georganiseerd. Zo is er de Fietselfstedentocht, de Elfstedenwandeltocht, SUP 11-City Tourde Elfstedentocht voor motoren en de Elfstedenwandeltocht.

Delen:

Reacties