Februari editie Friesland Post

0

Voor u ligt een woonspecial die barst
van de creativiteit, kunst en cultuur. Zo namen wij onder andere een kijkje in de kringloopwinkel-plus ‘Recycle Boulevard’
in Leeuwarden. Studenten van het
Friesland College halen hier spullen uit
het magazijn, waarna ze prachtige woon- items samenstellen. Talloze overtallige langspeelplaten zijn inmiddels omgetoverd tot stijlvolle fruitschaaltjes en lampenkappen!

Hergebruik is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook nog eens veel geld. En eerlijk is eerlijk, de creaties van de studenten zijn niet van ‘echt designerswerk’ te onderscheiden! Kleine prijzen maken grootse kunst toegankelijk, moet kunstenaar Reina Visser hebben gedacht. Zij haalde het fenomeen Pakje Kunst naar Leeuwarden. Dankzij Reina is er sinds enige tijd een sigarettenautomaat gevuld met kleine, witte doosjes met kunstwerkjes, te vinden in Het Broodjeshuys. Wanneer u vier euro in de automaat stopt, bent u binnen no-time in het bezit van een beeldje, een schilderijtje of een mooie ketting.

Ook de creatieve lezers van Friesland Post hebben weer een mooie bijdrage geleverd. Bij het vallen van de eerste sneeuw ging menig Fries op pad met de camera. De mooiste winterkiekjes vulden vervolgens onze mailbox. Uit alle inzendingen hebben wij een selectie gemaakt. Benieuwd naar de gekozen foto’s? Kijk dan op pagina 14.

Wij wensen u een prachtig creatief, kunstzinnig en cultureel jaar toe!

Winterfoto's

Winterfoto's Het krakende geluid wanneer je door de sneeuw loopt, het bouwen van sneeuwpoppen en de prachtige winterlandschappen: geniet u ook zo van de winter? Gezien het grote aantal ingezonden winterfoto's, geloven wij dat veel van onze lezers dol zijn op de winter! Onderstaand delen wij dan ook een aantal van de toegestuurde foto's, zodat u nog even kunt genieten van dit prachtige seizoen. wAnneeR Je

De 'Tiny Houses' van toen

De 'Tiny Houses' van toen De financiële crisis in Amerika in 2007, bracht de Tiny House movement met zich mee. Deze trend waaide over naar Fryslân en inmiddels zijn er dan ook een aantal Tiny Houses te vinden in o.a. Hurdegarijp. Wist u echter dat Friezen in vroegere tijden ook al heel klein leefden? Op de volgende pagina's treft u het bewijs!

Creatief met kringloopspullen

Creatief met kringloopspullen OMRIN Estafette opende afgelopen oktober onder grote belangstelling de deuren van de Recycle Boulevard, aan de Voltastraat in de Leeuwarder wijk De Zwette. Deze maand zwaait daar de eerste lichting stagairs af van D’Drive, de school voor creatieve industrie en pedagogisch werk van ROC Friesland College. Zes studenten van de opleiding Design, Ambacht & Mode hebben zich het afgelopen halfjaar intensief beziggehouden met de styling van deze imposante kringloopwinkel-plus. De ruimte achter de door hen ingerichte winkelvloer, een voormalige loods waarin tot voor kort een meubelboulevard huisde, biedt plaats aan kantoortjes, vergaderkamers en drie leslokalen die Friesland College van OMRIN huurt. Ook de inrichting hiervan werd deels verzorgd door de stagairs van D’Drive.

Met ziel en zaligheid

Met ziel en zaligheid Van je passie je werk maken. Dat willen we allemaal. Dit werd werkelijkheid voor Dinie van der Plaats, toen ze in 2016 haar eigen bedrijfje startte. Al sinds 2014 maakt Dinie artquilts en deze kunstwerken, die met de hand gemaakt worden, geven haar nog steeds ontzettend veel plezier.

Kunst uit de muur

Kunst uit de muur Bij lunchroom het Broodhuys in de binnenstad van Leeuwarden is de sigarettenautomaat terug van weggeweest. Sinds afgelopen najaar hangt hij, heel vertrouwd, bij binnenkomst meteen rechts op ooghoogte aan de muur, vlak voor De tochtdeur. Het is een ouderwets exemplaar van gepatineerd hout en dofgekleurd metaal van het merk bitri. Maar in de witte doosjes die hoog opgestapeld achter het glas in de laatjes liggen, zit geen rookwaar. Uit deze automaat, die worDt beheerd door de Friese kunstenaar Reina Visser, trekt men een pakje kunst.

Leeuwarden-Fryslân 2018

Leeuwarden-Fryslân 2018 In iedere editie van 2018 belichten wij een tiental culturele activiteiten, welke zijn opgezet in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018. Een aantal activiteiten behoren tot een overkoepelend cultureel project. Daarom vindt u onderstaand de activiteiten per project.

Nieuw leven voor oude fabrieken

Achteloos zijn ze gesloopt. Weggepoetst uit het Friese landschap. Ooit waren de zuivelfabrieken, steenbakkerijen en tabaksfabrieken iconen van bedrijvigheid, maar ze zijn overbodig geworden. Voor sommige van deze industriële monumenten is er een tweede kans.

Ribeye-steak uit Feanwâlden

Ribeye-steak uit Feanwâlden Elf jaar geleden liepen er nog schapen in de weides van de familie De Jong uit Feanwâlden (Veenwouden). Wanneer u vandaag de dag besluit aan te waaien, treft u echter hele andere wollige dieren aan. Wij brachten een bezoekje aan ‘Oer de Wiel’, het bedrijf van de familie, en bewonderden de Herefords én de ribeye-steak.

Delen:

Reacties