Wandelen in Friesland

0

Wandelen in Friesland is voor de natuurliefhebber een heerlijkheid. Het afwisselende landschap van de provincie maakt dat wandelaars er hun ogen uitkijken. Het is niet voor niets dat er twintig Natura 2000-gebieden deels of geheel in Friesland liggen. Dit zijn beschermde natuurgebieden, die hun status hebben gekregen, omdat ze een thuis bieden aan veel bijzondere planten en dieren. Door deze en andere wonderschone gebieden lopen talloze wandelroutes. Terwijl jij de wandelschoenen aantrekt, vertellen wij je graag meer over wandelen in Friesland.

Friesland werd voorheen niet aangemerkt als wandelprovincie bij uitstek. Dit kwam onder meer doordat veel wandelroutes over verharde wegen en fietspaden liepen. Dat dit een gemiste kans was, bleek wel uit een onderzoek het NBTC-Nipo in 2014. Ongeveer 60% van de bezoekers aan de Noordelijke provincie, gaf destijds namelijk aan graag te wandelen in Friesland.

De diversiteit van wandelen in Friesland

Kortom, het onderzoek bevestigt wat velen al langer wisten: wandelen in Friesland is uitstekend tijdverdrijf. Gelukkig zijn er in de loop der jaren heel wat nieuwe, goede en mooie wandelpaden bijgekomen. Inmiddels telt Friesland meer dan 50 uitgestippelde wandelroutes, die variëren in lengte. Allen hebben ze hun eigen charme. Zo loopt er een zeventien kilometer lange route over de IJsselmeerdijk, waarbij genoten kan worden van een stevig windje en wijds uitzicht. Terwijl er ook diverse routes door het Drents-Friese Wold lopen, waarbij torenhoge bomen beschutting bieden.

De routes die je kunt wandelen in Friesland

Als je een type landschap hebt gekozen waar je graag in zou willen wandelen, kun je op zoek naar een bijpassende wandelroute. De Friese wandelroutes zijn op verschillende plaatsen te vinden. Je kunt bijvoorbeeld op de website van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de ANWB kijken. Ook kun je in boekhandels en bibliotheken naslagwerken met diverse tochten vinden. In Friesland Post lichten wij bovendien ook nog iedere maand een bijzondere wandeling uit. Dit doen we met behulp van It Fryske Gea en landschapsjournalist Fokko Bosker.

Tips voor als je gaat wandelen in Friesland

Heb je inmiddels je wandelschoenen aan? Dan is het tijd om de computer af te sluiten en te vertrekken. Wij geven je graag nog deze tips voor het wandelen in Friesland mee:

  • Kies zorgvuldig uit welke route je gaat lopen. Let op de lengte van de route en het landschap waar je doorheen loopt. Zo voorkom je een teleurstelling.
  • Zorg dat je (wandel-)schoenen goed zitten. Niets is vervelender als dat je halverwege de wandeltocht last krijgt van je voeten of knieën.
  • Check voor je vertrek even wat de weersverwachting is. Is er slecht weer op komst en ben je toch van plan te vertrekken? Zorg dan dat je goed gekleed bent. Neem bijvoorbeeld een extra paar sokken en regenponcho mee.
  • Zoek als hondeneigenaar uit of je in het wandelgebied van jouw keuze welkom bent met je trouwe viervoeter aan je zijde. Niet overal waar je kunt wandelen in Friesland, mag de hond ook komen.
  • Neem wat etens- en drinkwaar mee in een fijn te dragen tas zodat je in een afgelegen gebied geen honger of dorst hoeft te lijden.
  • Wees altijd in het bezit van de route (al dan niet via een navigatiesysteem). Verdwalen wil tenslotte niemand!
  • Als je een mobiele telefoon hebt, kun je deze meenemen zodat je bereikbaar bent en zelf andere mensen kunt bereiken.
  • Vraag iemand met je mee te wandelen voor de gezelligheid. Alleen is tenslotte ook maar alleen.

Wij wensen je heel veel wandelplezier. Maak je onderweg een mooie foto? Deel hem dan met ons!

Delen:

Reacties