10 keer een dagje uit in Friesland

0

Wil je als Fries of als niet Fries graag een dagje uit in Friesland, maar kun je niet kiezen tussen alle activiteiten? Dan hebben wij goed nieuws! Wij hebben namelijk tien keer een dagje uit in Friesland geselecteerd, waarvoor je sowieso naar onze provincie zou moeten komen. Vijf binnenactiviteiten voor een dag met regen en vijf buitenactiviteiten voor een dag met zon. Bezorg jezelf en jouw gezin gegarandeerd een leuk dagje uit in Friesland!

Binnenactiviteiten voor een dagje uit in Friesland

1. Binnenspelen in Sexbierum
In Sexbierum vind je het overdekte speelparadijs Aeolus. Is het een regenachtige dag? Dan kunnen kinderen t/m 12 jaar lekker binnen spelen in het ontdekkingscentrum. In de ontdekkingspiramide is er voor de allerkleinsten een indoor speeltuin aanwezig. Daarnaast kunnen oudere kinderen de verschillende speeltoestellen uitproberen. Voor het hele gezin is dit een leuk dagje uit in Friesland.

Meer informatie over Aeolus vind je hier.

2. Ravotten in Sanjesfertier
Wil je samen met je (klein-)kinderen een dagje uit in Friesland, maar zijn de weersvoorspellingen dramatisch? Breng dan eens een bezoekje aan Sanjesfertier in De Westereen. In dit speelpark kunnen kinderen lekker klimmen en kruipen door de apenkooi. Ook kunnen ze de mooiste bouwwerken maken op de blokkenzolder.

Meer informatie over Sanjesfertier vind je hier.

3. Beleef het waddengebied in Holwerd
Jong en oud kan in het waddenbelevingscentrum De Noordhoren terecht voor informatie over het wad en alles hieromheen. Bewonder het enorme aquarium, de prachtige verzameling vogels, schelpen en krabben of maak kennis met het wad via een interactieve zuil. Ook zonder kleintjes is dit centrum een bezoek waard en staat het garant voor een mooi dagje uit in Friesland.

Meer informatie over De Noordhoren vind je hier.

4. Schaatsen in Hindeloopen
In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. In 1983 werd het, toen nog kleine, museum opgericht. Inmiddels mag het Friese Schaatsmuseum met recht het grootste museum op het gebied van schaatsen worden genoemd. In het prachtige pand vind je onder meer de geschiedenis van de Elfstedentocht en kun je lekker eten! Het is het podium voor een compleet dagje uit in Friesland.

Meer informatie over het museum vind je hier.

5. Beleef vervlogen tijden in Marssum
In Marssum vind je de Heringastate met haar prachtige aangelegde tuin. Vanwege het bijzondere nalatenschap van dr. Popta wordt deze Friese State het Poptaslot genoemd. De State mag met het uivormige torentje en het karakteristieke poortgebouw met recht een slot worden genoemd. In de maanden juli en augustus kun je deelnemen aan een rondleiding. De overige maanden kun je er op eigen houtje even kijken en er een leuk dagje uit in Friesland beleven.

Meer informatie over het Poptaslot vind je hier.

Buitenactiviteiten voor een dagje uit in Friesland

1. Fruit plukken in Eastermar
In de Friese Wouden vind je op een mooie en rustige plek tussen de dorpen Eastermar en Rottevalle ‘De Fruittuin’. In deze fruitpluk tuin kun je op je gemak rondwandelen en ondertussen de heerlijkste vruchten plukken. Maak van jezelf geplukte groene kruisbessen de lekkerste jam of verwerk de frambozen in een toetje. Kortom, bij de Fruittuin beleef je een verrukkelijk dagje uit in Friesland.

Meer informatie over ‘De Fruittuin’ vind je hier.

2. Varen in Dokkum
In de prachtige elfstedenstad Dokkum kun je een zogeheten fluisterbootje huren voor een avontuurlijk dagje uit in Friesland. Vaar door de mooie grachten van de stad of breng een bezoekje aan één van de omliggende dorpen. Van al dat varen krijg je honger, dus je kunt een goed gevulde picknickmand bestellen bij fluisterbootverhuur Dokkum.

Meer informatie over het fluisterbootje vind je hier.

3. Koffie en thee drinken in Katlijk
Vers gemalen koffies, thee van verse thee bladeren en vloerbrood met kruidenkaas: klinkt dit jou ook als muziek in de oren? Breng dan een bezoekje aan liefhebberij ‘De Hooiberg’! Het 1850 vierkante meter grote terrein is omgetoverd tot een waar vlinderparadijs waar jong en oud een mooi dagje uit in Friesland kan beleven. Geniet van een stuk appeltaart terwijl je de mooiste vlinders voorbij ziet vliegen.

Meer informatie over De Hooiberg vind je hier.

4. Ontdek poëzie in Leeuwarden
Ben je in Leeuwarden en houd je van poëzie? Volg dan de poëzieroute! Verspreid door de binnenstad van Leeuwarden liggen gedichten klaar om gelezen te worden. Sinds de oprichting van de route in 1993 worden er ieder jaar een aantal gedichten aan de route toegevoegd. Als je de route dus al eens gevolgd hebt, wil dat niet zeggen dat je alles al hebt gezien en gelezen. De route is voor de literatuurliefhebber dus een mooi uitstapje voor een leuk dagje uit in Friesland.

Meer informatie over deze (gratis) route vind je hier.

5. Laagveenderij in Nij Beets
De meeste musea zijn volledig in een gebouw gelokaliseerd, maar het openluchtmuseum It Damshûs vormt hier een uitzondering op! Op het terrein ervaar je als bezoeker op een levendige en actieve manier hoe laagveenturf werd gemaakt in de periode van 1863 tot ca. 1920. Daarnaast leer je alles over hoe de veenarbeiders leefden en werkten destijds. Kortom, je gaat een dagje terug in de tijd terwijl je een dagje uit in Friesland bent.

Meer informatie over It Damshûs vind je hier.

Meer tips voor een voor een leuk dagje uit in Friesland zien?

Wil je meer tips voor een leuk dagje uit in Friesland zien? Ren dan naar de winkel voor het nieuwste nummer van Friesland Post. Herin vind je pagina’s vol met leuke evenementen in Friesland. Er staat voor ieder een leuk dagje uit in Friesland op het programma. Tevens publiceren wij op deze website iedere vrijdag vijf tips met daarin stuk voor stuk een bijzonder dagje uit in Friesland. Genieten maar!

Delen:

Reacties