Tien leuke activiteiten in Friesland op Hemelvaartsdag

0

Op donderdag 25 mei 2017 is het Hemelvaartsdag. Dit is een nationale feestdag, die door veel mensen gevierd wordt. Wij hebben tien leuke activiteiten in Friesland voor je op een rij gezet.

Er zijn sportieve evenementen, festivals, culturele evenementen en natuurlijk kun je dauwtrappen. We wensen je een hemelse Hemelvaartsdag toe!

Sportieve evenementen
11-Stedenwandeltocht
Op Hemelvaartsdag wordt de 71ste editie van de 11-Stedenwandeltocht gehouden. In vijf dagen lopen de deelnemers 209 kilometer door het open Friese weidelandschap. Ze doen onderweg diverse historische Friese steden aan.

Wilt u de deelnemers aanmoedigen of zelf aan de wandeltocht deelnemen? Op de website van de 11-Stedenwandeltocht vindt je meer informatie.

Lemmer Ahoy
Lemmer Ahoy is de eerste zeilwedstrijd van het zeilseizoen in Lemmer. De wedstrijd duurt in totaal drie dagen en wordt sinds 1982 georganiseerd. Zowel skûtsjes als andere rond- en platbodems nemen deel.

U kunt de zeilers vanaf de kade in Lemmer gaan bewonderen terwijl u onderwijl een lekker visje eet. Meer informatie over Lemmer Ahoy komt op de website van WSV Zevenwolden terecht.

16 Dorpenfietstocht
1.200 tot 1.500 deelnemers worden er verwacht mee te doen aan de 16 Dorpenfietstocht dit jaar. Er wordt gefietst voor het KWF en er zijn drie routes uitgezet met allen een andere lengte. De fietsers worden goed verzorgd en krijgen kosteloos een mooie herinnering na afloop.

Wil je deelnemen aan de 16 Dorpenfietstocht? Tot 23 mei kun je zich online inschrijven en u kunt zich op Hemelvaartsdag zelf ter plekke nog inschrijven. Meer informatie vindt je op de website.

Festivals
Heechspanning
Heechspanning is een oergezellig straatfestival voor jong en oud. Zo is er een kindervrijmarkt en is er voor de volwassenen een kunst- en cultuurmarkt. Dit alles is te vinden in het dorpshart van Heeg.

Heechspanning is kosteloos te bezoeken. Op de website vindt je het complete programma.

Oerrock
Veertien jaar geleden wordt het festival Oerrock voor het eerst georganiseerd en nu is het een van de meest toonaangevende festivals in Friesland. Dit jaar is onder meer de Nederlandse band Kensington aanwezig en ook zanger Douwe Bob komt een kijkje nemen.

Toegangskaarten voor Oerrock zijn via de website te bemachtigen. Het kan zijn dat de kaarten al uitverkocht zijn via de reguliere kanalen. In dat geval kun je proberen tweedehands kaarten te kopen.

Hemelsfestival
Op het Oldehoosterkerkhof te Leeuwarden wordt op Hemelvaartsdag het Hemelsfestival gehouden. Het duurt van twee uur ’s middags tot elf uur ’s avonds en is ieder jaar druk. Dit jaar komt onder andere Mental Theo.

Kaarten voor Hemelsfestival zijn verkrijgbaar via de website.

Cultureel vermaak
De Boerestreekmarkt in Appelscha
Van 11.00 tot 17.00 uur wordt in Appelscha een beregezellige braderie georganiseerd op het plein van de Boerestreek in Appelscha. Naast de braderie is er tevens ruimte gemaakt voor een vlooienmarkt.

De Boerestreekmarkt is kosteloos te bezoeken. Meer informatie vindt je op de website van Appelscha.

De Leeuwarder Bloemenmarkt
50.000 mensen trekt de Leeuwarder Bloemenmarkt ieder jaar. De Bloemenmarkt wordt vaak de langste markt van Nederland genoemd, omdat hij in zijn totaliteit maar liefst 2,5 kilometer beslaat. Een zee van bloemen geeft Leeuwarden op Hemelvaartsdag kleur.

Je kunt de markt de hele dag bezoeken en mag uiteraard gratis het terrein op.

Het dertiende Oostbloktreffen
Tientallen Oost-Europese motoren bewonderen? Het kan op Hemelvaartsdag, omdat dan het dertiende Oostbloktreffen wordt georganiseerd. Het Oostbloktreffen wordt gehouden op camping De SeedyksterToer en trekt ieder jaar een honderdtal deelnemers.

De deelnemers komen uit alle uithoeken van de wereld en brengen hun bijzondere Oost-Europese motoren mee. Je kunt er bijvoorbeeld de Jawa-motorfietsen zien, die vroeger zeer populair waren. 

Traditioneel
Traditioneel evenement
Van oudsher gaan veel mensen op Hemelvaartsdag dauwtrappen. Dit betekent voor dag en dauw opstaan en met blote voeten door het gras lopen. Hoewel veel mensen nu liever met schoeisel aan op pad gaan, blijft het dauwtrappen geliefd.

In Friesland kun je onder meer dauwtrappen op het Aekingerzand. Om 05.00 uur ’s ochtends start de wandeling en hij eindigt om 08.00 uur. Na afloop is er een wandeling bij Bosbrasserie IJgenwijs. Aanmelden kan via de website van Staatsbosbeheer.

Delen:

Reacties